ramzess Napisano 16 Marzec 2003 Napisano 16 Marzec 2003 hejka to znowu ja. Czy macie moze jakies tutki dotyczące linuxa red hata, albo lepiej auroxa, bo mam i nic nie kapuje. najlepiej cos o systemie plików, które to są pliki wykonywalne ?? Jak zainstalować gg pod linuxem np ekg albo kadu ?? pliis help me Pozdrowienia Apostezjon :(:(:(:(:(:(:(:(
KaTrzy Napisano 16 Marzec 2003 Napisano 16 Marzec 2003 tutki.. wsumie musisz znac glownie komendy..pod konsole... co do instalacji Kadu... jak juz masz Kadu na hdd... obojetne gdzie to np wchodzisz przez konsole do folderu Kadu i wpisujesz ./configure potem make a potem make install o ile pamietam... w kadu.. jest plik readme. zreszta jak przy wszytskich programach w linuxie wiec wystarczy poczytac.. pamietaj ze tam pliki wykonywalne musisz niejako stworzyc.. sam musisz skompilowac program ktory chcesz uzyc... glownie opiera sie to na C++ wiec dobrze by było znac podstawy.. jak znajde spis komend do konsoli... to tu wstawie... powodzenia
ronin Napisano 17 Marzec 2003 Napisano 17 Marzec 2003 Pliki wykonywalne to te co maja atrybut wykonywalnosci(atrybuty to rwx -read, write, execute). Jak napiszesz np swoj skrypt to musisz taki atrybut mu nadac. Nie ma czegos takiego jak .exe .com Programy instaluje sie albo z RPM-ow, albo kompiluje. Musisz prz tym czytac readme itp podobne pliki, zeby sie dowiedziec jakie biblioteki sa potrzebne, jak kompilowac. Jestem dzisiaj po instalacji Mplayera wiec dla przykladu potrzeby byl; mplayer:) +kodek divix +kodeki z win +czcionki +skin +Biblioteki SDL + kompilator gcc3 Troche to wymaga roboty,ale odtwarza ladnie i nawet lepiej sobie radzi z niektorymi fimami niz winda. System plikow do wyboru do koloru. Standartow to ext 2, 3 lub ReiserFs i inne. Radze duzo korzystac z manuala, np: man [nazwa polecenia] i szukac informacji z necie. Powodzenia
ronin Napisano 17 Marzec 2003 Napisano 17 Marzec 2003 Sam ostatnio zaczynam sie nawracac na linuksa, wiec jak chcesz wiedziec cos wiecej to wal smialo. Linuxa mam od pazdziernika. Musialem w nim programowac na studiach i strasznie mnie wq..wial, ale jak sie go troche pozna to jest przyjemny. No i najwazniejsze :Linux bez internetu nie nadaje sie na system operacyjny:(
KaTrzy Napisano 17 Marzec 2003 Napisano 17 Marzec 2003 Tu masz cześć komend na poczatek dobre i to ; ) i pamietaj szukaj w necie.. tam jest wszystko ; ) ============================== komendy No a jak bez komend w linuxie sie nie obejdzie przedstawiam kilka najbardziej uzytecznych komend: ls - wyswietla informacje o plikach ls [opcje] [pliki_lub_katalog] cp - kopiuje pliki i katalogi cp [opcje] plik plik_docel_lub_katalog mv - przenosi pliki lub katalogi lub zmiena ich nazwy mv [opcje] plik plik_docel_lub_katalog rm - usuwa pliki lub katalogi rm [opcje] pliki_lub_katalogi ln - tworzy dowiazania do plikow ln [opcja] plik_lub_katalog link chmod - zmienia prawa dostepu do plikow i katalogow chmod [opcje] [uoga] [+-=] [rwxstugo] plik_lub_katalog chown - zmienia wlasciciela pliku i katalogu chown [opcje] nowy_wlascicel plik_lub_katalog df - informuje o ilosci wolnej przestrzeni na dysku df [opcje] [urzadzenie] du - informuje o rozmiarze pliku du [opcje] [plik] ps - informuje o procesach w systemie i ich statusie ps [opcje] find - sluzy do znalezienia danego pliku find [katalog_poczatkowy] -name [nazwa] mkdir - tworzy nowe katalogi mkdir [opcje] katalog pwd - wyswietla nazwe bierzacego katalogu wraz z pelna sciezka dostepu pwd cat - przesyla pliki na standardowe wyjscie cat [opcje] plik touch - tworzy nowy plik touch [opcje] plik grep - wyswietla wiersze zawierajace zadany lancuch grep [opcje] plik i inne: passwd - zmienia haslo chage - zmienia date ostatniej zmainy hasla, waznosci konta mc - odpala imitacje Nortona finger - informacje o uzytkownikach gcc - kompilacja cc kill - moze zabijac procesy startx - uruchamia winde pico - edytor tekstu pine - program pocztowy telnet - uruchamia telnet irc - klient irc-a su - zmienia uzytkownika logout - wylogowuje
sasqoc Napisano 23 Marzec 2003 Napisano 23 Marzec 2003 Hej a jaka wersja maxa jest pod linuxa? I skad ja zdobyc?
ronin Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 Nie ma 3ds maxa pod Linuxa. Mozna odpalac go podobno na emulatorach Windy, ale sa to raczej ciekawostki i do pracy się nie nadaje. Sa inne programy do 3D. Najbardziej znany to Maya. A z grafiki 2D to Gimp
Rekomendowane odpowiedzi