Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od niedawna bawię się Mental Rayem pod 3dsMax 6. Chcę wyrenderować wnętrze pokoju i chcę osiągnąć fotorealistyczny obraz. Mental jest jednak bardzo złożoną maszynką do renderingu i nie za bardzo daję sobie radę.

Zamieszczam wstępny rendering i kilka rzutów sceny. Czy możecie mi udzielić kilku wskazówek ? Powiedzieć co zrobiłem źle i co mam poprawić? W rendererze włączyłem Global illumination, i final gather (bo bez tego nie chodziło :))) Wiem, że reguluje się wartość "samples" w oknie "final gather" (ustawiłem na 1000 - ale tylko do próbnego renderingu potem znacznie zwiększę). W oknie "global light propeties" zwiększyłem wartość "energy" na 800000. I to na tyle...Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jak uzyskać anti aliasing i gładkie naturalne cienie generowane przez "mental Ray shadow map" - a może jest lepszy sposób ...??? To na razie tyle. Proszę Was o pomoc.

Ps. Jeżeli znacie jakieś strony z tutorialami do Mentala to będę baaaaaardzo wdzięczny jeżeli się ze mną podzielicie.

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Według mnie światła omni są zbędne, fotony powinny wystarczająco oświetlić scene. Ustaw jeszcze skylight na mlt=2. Hmm z shadow map nic dobrego raczej ci nie wyjdzie użyj area light.

ta stronka ci powinna pomóc http://jeffpatton.net/Mental-ray.htm