Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam dwa vertexy osobnych elementów. chce je połączyć razem. Nie chce mi sie przesuwać ręcznie vertexa 1 do vertexa 2, nie chce tez zeby vertexy spotkały się ze sobą w połowie drogi (weld threshold). Chcę za to żeby vertex jeden został przesunięty dokładnie w miejsce vertexa 2 i wtedy użyje opcji weld.

Już znalazłem Target Weld

Przy okazli chciałem zapytać jak łączycie dwa elementy ze sobą - znacie jakieś szybkie techniki czy vertex po vertexie się bawicie?

http://i1285.photobucket.com/albums/a600/PeterNoOne/vertexy_zpsb0ec637b.jpg

Możecie też podpowiedzieć jak w inny sposób zrobic obiekt widoczny na zdjęciu. Jak na przykład wytłoczyć kule z płaskiego obiektu wyciągając wierzchołki lub coś w tym stylu.

http://i1285.photobucket.com/albums/a600/PeterNoOne/a0f867ca-81fb-4832-ba8e-0f0c3b51eb2d_zps2a552d8c.jpg

Edytowane przez PeterNoOne
  • Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Musisz łączyć ręcznie, za pomocą BRIDGE, TARGET WELD, WELD.

Zapoznaj się ze SNAP, ułatwi Ci to pracę!

Najprostszy sposób na wytłoczenie kuli, to zrobienie najpierw otworu, a następnie dospawanie połowy kuli.

Pamiętaj, że zaznaczając konkretną oś (strzałkę) będziesz przesuwał VERTEX, tylko po tej osi, co bardzo ułatwia wyrównywanie vertexów.

Zatem jak masz już otwór, to albo korzystasz z BRIDGE, albo SNAP to VERTEX i przeciągasz vertexy do kuli a następnie CTRL + A aby zaznaczyć wszystkie vertexy i WELD.

BRIDGE TIPS

Zwykły bridge działa na dwa sposoby.

1. Zaznaczasz dwie krawędzie i naciskasz button BRIDGE.

2. Naciskasz button BRIDGE klikasz na pierwszą krawędź, i kierujesz kursor do drugiej krawędzi, pojawi się przerywana linia pomiędzy kursorem a pierwszą krawędzią, następnie klikasz w drugą krawędź i gotowe.

BRIDGE (settings) natomiast można dodawać krawędzie z CTRL.

Pamiętaj aby przed WELD'owaniem sprawdzić jak wygląda odległość pomiędzy najbliższymi vertexami, tzn. ile się ich WEDLUJE, abyś przez przypadek nie weldował czegoś czego nie chcesz i nie zepsuł sobie modelu.

Proponuję abyś korzystał często z modyfikatora EDIT POLY, w razie błędu skasujesz go i zaczynasz od nowa.

Zaczynaj weldowanie od WELD TRESHOLD ustawionego na 0,0001 i w razie potrzeby schodź w dół 0,001 / 0,01 / 0,1 :)

Zwracaj uwagę na ilość vertexów przed i po weldowaniu, no trzeba być ostrożnym.

Warto abyś korzystał także z XView OVERLAPING VERTICES.

Views >>> xView >>> Overlapping Vertices, ładnie Ci podświetli co nie zweldowane.

Piszę o tym gdyż czasem wydawać się może, że wszystko jest ok, a nie możesz np. zrobić CONNECT, przyczyną właśnie są dwa VERTEXY w jednym punkcie.

I jeszcze jeden fajny TIP.

Jeśli masz dwie krawędzie nachodzące na siebie i chcesz wybrać raz jedną raz drugą, co może być problemem, wtedy trzeba kliknąć nie raz tylko szybko 2x :)

Edytowane przez 2013
Napisano

Dzięki, xview nie wiedziałem, napewno się przyda. Jest też chyba gdzieś opcja sprawdzania poprawności siatki ale nie wiem gdzie. sporo rzeczy, które opisałeś już wiedziałem. Tylko nie ograniam jeszcze tego snapowania. Potrafie tylko snapowac do siatki a nie wiem jak snapowac do vertexów czy krawędzi.

Jeszcze mam pytanie odnoscie łączenia obiektów: Czy jak rozłącze (detach) kilkanascie płaszczyzn a pozniej chce je przylaczyc z powrotem to muszę spawac kazdy vertex z osobna czy mozna to jakos szybciej zrobic? moze krawędzie da się spawać.

Napisano

Żeby snapować do vertexa itd. klikasz prawym klawiszem myszy na ikone snapu u góry.

Żeby zweldować dużo vertexów na raz, zaznaczasz wszystkie i weldujesz z niskim treshold.

Napisano

Włącz sobie Snap menu, na panelu prawy klick i wybierasz Snaps

Wygodniejsza opcja niż ciągle klikanie na ikonę Snap aby otworzyć menu.

Tak wygląda.

vXQgF3E.jpg

Napisano

Nie mam pojęcia, generalnie nie jest to jakoś bardzo potrzebne, bo śmiało i bez tego zweldujesz.

Ale także chętnie bym się dowiedział czy istnieje taka możliwość

Przyłączam się więc do prośby.

Napisano

Dobre :D

Ja mam wyciągnięty xview na panel i zupełnie nie zaglądam do menu, dlatego mi to umknęło, wyciągnę sobie zatem teraz i tę opcję! :)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności