gnacik Napisano 14 Maj 2014 Share Napisano 14 Maj 2014 (edytowane) Generalnie będę używał go głównie do obsługi plotera CNC, ale jak trafi się jakaś delegacja chcę móc komfortowo pracować sobie w AutoCADzie i Photoshopie, czasem Illustrator, After, Premiere oraz 3dsMax. Nie musi to być jakaś super maszyna, ale myslę, że 8GB RAMu to minimum, w kartach graficznych na laptopy się nie znam więc grunt aby nie była zintegrowana, procek jakiś i7, ewentualnie mocny i5. Przekątna najlepiej 17 i koniecznie FullHD, no chyba, że będzie jakiś dobry sprzęcik to może być 15stka. Znalazłem coś takiego i wg mnie wygląda interesująco: http://www.x-kom.pl/p/161434-notebook-laptop-17-3-dell-inspiron-5737-i7-4500u-8gb-1000-hd8870m-fhd.html ...jednak słabo znam się na laptopach (w sumie to w ogóle słabo znam się na sprzęcie), więc prosiłbym Was o opinię czy to dobry sprzęt czy jednak za taką kase mogę kupić lepszy. Wydać chcę maksymalnie 3500. Aha, no i najważniejsze! Koniecznie Windows 7! I tu tez dziwne, bo w tym linku co podałem wyżej jest napisane, że systemu nie ma wgranego, natomiast tutaj ten sam komputer już ma: http://www.satysfakcja.pl/p/161615-notebook-laptop-17-3-dell-inspiron-5737-i7-4500u-8gb-1000-7hp64x-hd8870m-fhd.html# tylko co ciekawe wersja Home Premium, rodzi się pytanie: czy w firmie mogę używać komputera z taką wersją okienek? Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam, Janusz Edytowane 14 Maj 2014 przez gnacik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 14 Maj 2014 Share Napisano 14 Maj 2014 porównuj procesory tu: cpubenchmark. ten proponowany przez Ciebie to straszny kasztan. Ja kupilem lenovo Y510P i gadalem z kuzynem miesiąc temu i też go kupił - przypadek akurat ale obaj szukalismy pod kątem ceny i wydajności. Nie nosiłem go nigdzie ale jak masz solidną torbę to nic się stac nie moze - to tylko plastik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bortolomeo Napisano 15 Maj 2014 Share Napisano 15 Maj 2014 Podałeś laptopa z procesorem niskonapięciowym, czyli o wydajności zwykłej i5. W tej cenie z 17" najlepszym wyborem będzie Lenovo Z710 z i7 i GT745 - solidnie wykonany, podświetlana klawiatura. Niestety z Windowsem 8, ale można bez problemu zrobić tzw. downgrade do 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gnacik Napisano 16 Maj 2014 Autor Share Napisano 16 Maj 2014 Downgrade na zasadzie kupna nowej licencji czy Microsoft daje możliwość zejścia o jedną wersję w dół w jakiś inny darmowy/tańszy sposób? No i jak to jest z wersją Home, bo zapewne taką tam upchnęli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baribal Napisano 19 Maj 2014 Share Napisano 19 Maj 2014 Dwongrade jest możliwy tylko na wersji systemu Professional. Jak masz Home to nie zrobisz downgrade'u. Dlatego poszukaj tego modelu Lenovo Z710 o którym pisał bortolomeo w wersji bez systemu operacyjnego. Dokupisz sobie oddzielnie Windows 7 64bity i zainstalujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi