Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

joł2

jak zrobić cos takiego żeby w jednym fla można było ładować np. kilka swf\'ów?

pozdroo

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

dokladniej prosze

na stronie www niemasz zadnyh plikow fla sa same swf

jesli hodzi ci o doczytywanie osobnyh swf

do jakiegos Mc lub na warstwy to daj znac

i zapewniam cie ze da sie wiecej wczyctac niz tylko 2 ,ale hyba nie w tym samym czasie, i nie nalezy z tym przesadzac bo to moze czasem zabic przegladarke na kiepskim sprzecie

tak wiec konkretniej :)

Napisano
  • Autor

yo!

tak racje nie fla tylko swf... chodzi mi dokładnie o cos takiego jak na stronie:

http://www.platige.com

menu jest jedno jednak do każdego jest załadowywany nowy swf... nie wiem jak to dokładniej powiedzieć... -nie znam się... ale o coś podobnego mi chodzi...

pozdroo

Napisano

mi sie wydaje ze wszystko jest tam jednym swf\'em, tzn wiem jak to zrobic w jednym \"filmie\". dokladnie nie wiem o co Ci chodzi. o to ze po kliknieciu na buttona w menu wysuwa Ci sie nastepne, mniejsze \"pod-menu\"? czy o to ze po kliknieciu na button idziesz do innego dzialu? czy jeszcze o cos innego? bo ja nie rozumiem

pozdr

Napisano

sorx ze tak pozno odpowiadam ale bylem dosyc zajety , wiec:

-------------------------------------------------

Aclor - oczywiscie ze mozna zrobic wszystko w 1 swf ale przy wiekszyh stronah mija sie to z celem z 3 powodow:

1. jesli stronka jest doza to pewnie sporo wazy , co nie ozbnacza wcale ze internalta bedzie chcial obejzec ja cala, podzielenie na moduly przyspieszy wczytywanie , poniewz bedziemy doczytywac na bierzaco to co jest potrzebne

2. Budowa \"modulowa\" umozliwi sprawne i szybkie modyfikacje , jesli wszystko ladnei nazwiemy i podzielimy z sensem to pozniej drobna modyfikacja zajmuje 2 min zamiast 20

3. mozna stworzyc modul w ktorym umiescimy wszystkie potrzebne zeczy i w razie potrzeby bedziemy sie do niego odwolywac( przydatne przy optymalizacji )

-------------------------------------------------

sa 2 mozliwosci doczytania \"podfilmu\"

1. wczytanie do kolejnego poziomu (jest ich w holere wiec nie musisz sie obawiac ze zabraknie ci w pewnym momencie miejsca na wczyt

2. wczytanie do jakiegos MC - movie clipu

----------------------------------------------------

ROZNICE

w 1 przypadku na filmie glownym jest tworzona kolejna warstwa wiec wczytujac jakis plik na nowa warstwe musisz sie liczyc z tym ze gorny lewy wierzcholek wczytanego filmu bedzie sie pokrywal z gornym wierzcholkiem nowej warstwy

jesli dobrze przemyslisz budowe filmu glownego i podfilmu nie bedzie z tym zadnego problemu

czeba pamietac co wczytujesz na jaka warstwe

W 2 przypadku wczytujemy \"podfilm\" do jakiegos MC i tak jak wyzej musisz sie liczyc z tym ze gorny lewy wierzcholek wczytanego filmu bedzie sie pokrywal z srodkiem MC do ktorego bedziesz wczytywal z ta roznica ze MC do ktorego wczytujemy moze sie znajdowac w dowolnym miejscu (pamietaj ze srodek MC mopzna przesunac)

MC do ktorego wczytujemy \"rozciagnie\" sie do rozmiarow filmu ktory wczytujemy , co oznacza ze mozesz wstawic jakis pusty MC i do niego wczytywac

dwie owagi

-musisz nazwac MC do ktorego bedziesz wczytywal

czysto praktyczna - jesli tworzysz pusty MC utworz go na nowej warstwie i odpowiednio nazwij np. \"MC wczyt\"

zeby pozniej latwo bylo go odnalezc i zaznaczyc

Ja zwykle stosuje wczyt do MC dlamnie jest to bardziej praktyczny sposob

-----------------------------------------------------

ok to byla teoria teraz praktyka czyl \"jak to sie je\"

tworzymy nowy pliczek o wymiarach (tak dla przykladu) 300px/100px

robimy 3 identyczne goziki tyle ze z kolejnymi nr. 1 , 2 ,3 ustwaiamy je u gory

tworzymy prostokat bez wypelnienia konwertujemy go na MC (zapisujemy sobie wymiary nowo utworzonego MC) (tu mozna dowolnie nazwac ale ja proponuje \"MC wcz.\" zaznaczamy go i w zakladce instance nazywamy go np. \"wczyt\"

zrob 3 nowe pliki o rozmiarach takich jak MC do ktorego bedziesz wczytywal

zrob w nih sam tekst:

1- to jest 1 plik wczytywany

2- to jest 2 plik wczytywany

3- ------- 3 -------------------

zapisz je i wyexportuj

nadajac kolejno nazwy doczyt1,doczyt2,doczyt3

utworz w katalogu glownym strony nowy katalog \"doczyt\" i skopiuj tam te 3 pliki swf

teraz nadasz taka akcje gozikom na stronie glownej:

guzik1

on (release) {

loadMovie (\"/doczyt/doczyt1.swf\", \"wczyt\");

}

guzik2

on (release) {

loadMovie (\"/doczyt/doczyt2.swf\", \"wczyt\");

}

guzik3

on (release) {

loadMovie (\"/doczyt/doczyt3.swf\", \"wczyt\");

}

zapisz plik w katalogu glownym strony wyexportuj i to wszystko powinno dzialac

TUTAJ MASZ PRZYKLAD !!

Napisano

dzieki mi dziala super ale teraz mam inny problem...to juz bylo na forum ale jakby troche inaczej (mniej skomplikowanie chyba...)

chodzi o to ze mam film: main.swf

i w nim jest obiekt tak jak w poscie powyzej w ktory laduje sie po nacisnieciu buttona inny film o naswie poweidzmy team1.swf

i tu wszystko jest oki na razie...

teraz w tym filmie team1 daje przycisk i chce zeby jego nacisniecie spowodowalo ze do ramki w pliku main zostanie zaladowany inny film team2.swf zamiast tegi filmu team1.swf...

jak powinna wygaldac komenda na przycisku?:

on (release) {

loadMovie(\"team2.swf\", \"load\");

}

czy bardziej w ta strone?:

on (release) {

with (_root.main.swf) {

}

loadMovie(\"team2.swf\", \"load\");

}

load to ta ramka gdzie to ma byc zaladowane, wiadomo...

Napisano

Dzieki jak tylko wroce z tyrki do domu posle...

pliki nie sa duze bedzei tego z 200kb max

to moze sie od razu wypowiesz tak bardziej ogolnie...

pozdrawiam