Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ze mną jest tak, że prędzej czy później wracam do 3d... no więc jestem :) Taki se projekcik: nie stać mnie na customową gitarkę, to wymodeluje ją sobie. Te wszystkie vintage Straty i gimbazjalne Les Paule mnie nie interesują, uwielbiam natomiast legendarne Ibanezowskie RG. Gitarka nie będzie jakaś wymyślna, ale troszkę inna niż fabryczne modele Jebaneza. W planach stały mostek TOM, biały lakier dla korpusu i główki, niebieskie pickupy (yeah!!!) i jakiś własny inlay na 12 progu.

Soft: Blender, Cycles

Narazie mam takie coś:

temp_rg_guitar_wip_view_1_by_temporal333-d7jimz3.jpgtemp_rg_guitar_wip_view_3_by_temporal333-d7jin7a.jpgtemp_rg_guitar_wip_view_2_by_temporal333-d7jin3o.jpgtemp_rg_guitar_wip_view_4_by_temporal333-d7jin8m.jpg

temp_rg_guitar_wip_view_5_by_temporal333-d7jinam.jpg

PS. Proszę się nie wkurzać o gimbasiarskiego LP, to tylko taki żart, o gustach się przecież niedyskutuje :P.

Edytowane przez Temporal
  • Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość Lukasz89
Napisano

Cześć, wybrałeś fajną gitarę i nieźle to na razie wygląda. Zauważyłem jednak pewną nieścisłość w konstrukcji. Śruby, które masz teraz z tyłu gryfu przy główce, występują gdy stosuje się siodełko z blokadą strun. Obecnie masz normalne siodełko i stały mostek, więc te śruby i zgrubienie gryfu są zbędne. Zauważyłem też, że komora na elektronikę jest za płytka. Chyba, że chcesz zrobić tylko płytkę maskującą. Płytka ma grubość około 2mm i licuje z tyłem korpusu. Powodzenia w dalszym modelowaniu :)

Pozdrawiam,

Łukasz

Napisano

Co do tych śrub, to faktycznie "fail" :P. Odnośnie komór na pickupy, to nie ma chyba aż takie znaczenia, ponieważ jak się wsadzi tam sprzęt, to głębokości i tak aż nie będzie tak widać, rozchodzi się tylko o zauważalne rowki w korpusie, ale oczywiśćie mogę to jesszcze poprawić, zajmie to wsumie chwilkę. Dzięki za feedback.

Napisano

Mały update:

-poprawiłem parę rzeczy jak krzywizne tyłu korpus, gdzie łączy się gryf śrubami

-usunąłem śruby od główki, zgodnie z tym co pisał Lukasz89

- dodałem takie pierdóły jak pickupy, mostek, potencjometry, przełącznik pickupów i inne

Ogólnie to chyba zaraziłem się tą modą na modelowanie dokładnie każdej śrubki i innych pierdół których i tak dokładnie nie widać na normalnych ujęciach :( sick ... nawet progi na ekstrymalnym zoomie mają idealny profil, ale nie chciałem już takich bezsensownych renderów wrzucać :P

temp_rg_guitar_wip_view_6_by_temporal333-d7k393j.jpg

temp_rg_guitar_wip_view_7_by_temporal333-d7k399v.jpg

temp_rg_guitar_wip_view_8_by_temporal333-d7k39e2.jpg

temp_rg_guitar_wip_view_9_by_temporal333-d7k39is.jpg