Napisano 25 Maj 201410 l Jako iż jest to mój pierwszy post, witam wszystkich w tym temacie zgromadzonych. :) Od półtora roku uczę się 3D na wszystkich możliwych płaszczyznach w C4D, a od kilku miesięcy też w Maxie. Na chwilę obecną posiadam w skrzyneczce szczęścia (czytaj Komputer) dwa radki 6870 (kiedy kupowałem ten komputer w wieku 14 lat myślałem tylko o grach :D), które w końcu mogę je wymienić na coś sensowniejszego do grafiki. Przeczytałem ten temat i mało co rozumiem z tego co Skoti napisał o różnicach pomiędzy Fermi, a Keplerem (technicznym nerdem nie jestem) Dlatego pytam się wprost, co najlepiej zakupić do Octane'a, ogólnej pracy w AE oraz w przyszłości do nauki VRAY RT, symulacji fluidów itp.: - 2x GTX 660 - 1x GTX 770 - czy 2x GTX 580 W chwili obecnej jestem na etapie poznawania każdego zakątku 3D od strony eksperymentowania z czym się da w tym świecie i tworzenia sobie pierwszego sensownego portfolio, więc na wymagające projekty jeszcze przyjdzie czas, a ten zakup jest na dwa lata do rozpoczęcia studiów.
Napisano 25 Maj 201410 l Jeśli chcesz renderować na GPU wiedz że cała praca musi się zmieścić na pamięci GPU. Jeśli renderujesz głównie pack shoty to 2x 580 będzie świetnym wyborem bo do tego 3 giga ramu wystarczy jednak jeśli atakujesz większe sceny. postaraj się dorwać 6 gigową 780 ti.
Napisano 25 Maj 201410 l Jeśli stawiasz na rendering przez gpu to jeśli by ci się udało kupić 2 gtx580 jest najmocniejszym rozwianiem z tego co sam podałeś, jeden problem produkt już wycofany z produkcji i tylko jest czasami szansa kupić z magazynów. Serie 6 należy pozostawić bez komentarza i nie brać w ogóle pod uwagę. Co do serii 7 to pytanie jaki masz budżet na pewno znacznie lepsza karta do octan będzie gtx780 ale równocześnie jest ona droższa od 770 o około 500 pln. Taka mała uwaga co do nauki programów vray rt nie ma nic do nauki;) Jeśli już to musisz się nauczyć silnika renderującego jakim jest sam vray dodatek rt to jak na razie jest pomoc w pracy a nie renderer typu octan co prawda renderujący i na cpu i gpu ale tylko pomocny dodatek
Napisano 25 Maj 201410 l Miało być VRAY i RT literówka. Po prostu chcę się nauczyć VRAY'A. Myślę nad renderem GPU, ponieważ jak zastanowię się nad kupnem i7-4930K i do tego płyta na socket 2011 za min. 600zł to odechciewa się żyć. ;) Teraz mam FX-8320 i i7 w lapku więc w Team Renderze nie jest tragicznie. Głównie zajmuję się rzeczami związanymi z motion design, a ostatnio próbuję się tykać interiorów dla zabawy, lecz prawdopodobnie zostanę generalistą, bo chce wiedzieć wszytko we wszystkim, lecz dopiero mam 17 lat, więc to takie moje dziecięce marzenia - pewnie mi przejdzie z wiekiem. xD Jeśli chodzi o budżet to mam 2000zł, lecz planuje jeszcze kupić dysk SSD 240 GB oraz Fractala Redefine (moja obecna obudowa to szkielet), dlatego podane propozycję oscylują w granicach ~1300 zł. Ewentualnie mogę coś jeszcze uzbierać i wyrwać dwie 760, lecz wątpię w obniżkę cen do wakacji, skoro nowe układy mają być dopiero pod koniec roku. Więc najlepiej chyba wyszukać dwie 580 3GB, lub kupić 770 4GB jak rozumiem?
Napisano 25 Maj 201410 l zwróć uwagę na pobór prądu przez te dwie karty, żeby Cie rodzice z domu nie wyrzucili ;)
Napisano 25 Maj 201410 l Mnie już chcą wyrzucić jak zostawiam render na noce, to przychodzi później 250 zł za miesiąc :D Nie ale na poważnie lepiej niech robię coś konstruktywnego co lubię, niż oddawać się w 100% w ręce polskiego systemu edukacyjnego, który co jak co, ale mocno kuleje na wielu płaszczyznach. Takiego są zdania. Dzięki skalpel poszukam :)
Napisano 25 Maj 201410 l Raczej szukaj 580 w renderingu na gpu wydajnościowo konkuruje z Titanem. Gtx770 tez mało prądu pod obciazeniem nie ciągnie. Ogólnie za rendering na gpu płaci się większe rachunki za prąd :) To renderuj spod cpu nie żre tyle prądu :)
Napisano 25 Maj 201410 l Jeszcze ostatnie pytanie czemu nie seria 6xx? Mógłbyś podesłać jakiś artykuł, porównanie czy wyjaśnić szybko, czemu powinienem o nich zapomnieć? Na fxguide piszą, że nie są aż tak dobre jak Fermi, a z drugiej strony Otoy piszę, że 6xx są równie szybkie jak 7xx. edit: Ok poszperałem i faktycznie bez komentarza... http://prntscr.com/3misly Edytowane 25 Maj 201410 l przez homerno