Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym ściągnąć jakąś fajną bibliotekę podstawowych tekstur (tektstury z myślą o zabawkach/robotach, więc jakieś fajne plastiki gumy, metale). Gdzie najlepiej poszukać? A może ktoś poleci coś konkretnego?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A nie lepiej nauczyć się robić samemu? Na wszystko gotowca się nie znadziej, więc czasami przydaje się posiadać jakieś umiejętności. Z tego co wiem to max sam w sobie ma jakieś biblioteki, a lepsze rzeczy robi się samemu.

Napisano
  • Autor

Chodziło mi oczywiście o materiały, nie tekstury, jak napisałem w 1 poście.

@Temporal, masz oczywiście rację, ale niektórzy są bardzo leniwi. Bywa też, że chce narzucić coś na szybko, pokombinować z innymi materiałami, zobaczyć co pasuje.

http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=46184 odgrzebałem właściwy wątek.

Edytowane przez MaggotMaker

Napisano

A wie ktoś, może jak zainstalować MetaSl(Nvida)? mam pliki msl, xmsl i nei wiem co gidze dać ani jak odpalić to w maxie.

Jak na razie Msl'e skopiowałem do C:\Program Files\Autodesk\3ds Max 2013\NVIDIA\shaders_3rdparty\metaSL\MSL

Wie ktoś co dalej/

Napisano
  • Autor
A nie lepiej nauczyć się robić samemu? Na wszystko gotowca się nie znadziej, więc czasami przydaje się posiadać jakieś umiejętności. Z tego co wiem to max sam w sobie ma jakieś biblioteki, a lepsze rzeczy robi się samemu.

materiały z biblioteki nie chcą działać. Mam spory wybór np. szkła, w viewporcie pokazuję się transparentność, ale przy renderowaniu tinted blue glass, to zwykła niebieska sfera, to samo z metalami; chromem

Edytowane przez MaggotMaker

Napisano

Żeby materiały dobrze wyglądały to muczą mieć jakieś ciekawe otoczenie do odbić. Najlepiej zrobić jakieś proste studio, dać parę prostokątnych świateł by robiły za odbicia w obiektach. Bez dobrego otoczenia, to najlepszy materiał będzie wyglądał kiepsko. Dobrym pomysłem, też jest używanie map HDRI zarówno dla oświetlenia jak i dla refleksów.