Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy brak obsługi IES w wersji Prime tyczy się wbudowane silnika, czy też zewnętrzynch silników? Gdy zakupie Vray to vrayowskie IES light nie będzie obsługiwać IEsów?

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wersja PRIME jest pozbawiona modułu Advanced Render odpowiedzialnego za globalną iluminację i paru innych spraw związanych. Nie mniej jednak jeśli zamierzasz używać VRAY to takie sprawy jak GI, HDRI, czy IES bierze na siebie VRAY zamiast AR.

Napisano
  • Autor

Prime od wersji R15 ma globalna iluminację. Nie ma suportuje iesów, Dof i motion blura oraz nie ma fizycznego renderera. Jednak nie wiem jak to wyglada w przypadku vray czy innego silnika. Głównym środowiskiem jednak jest sama cienema, i jak prime nie będzie miał opcji czytania plikow ies, to może sam vray też nie pomoże. Nie mam jak tego przetestować na demie, bo raczej dema vray'a do niego niedoinstaluje, a może się jakoś da?

Napisano

Niby po dodaniu tagu Vray Light do standardowego światła pokazują się zakładki z różnymi rodzajami świateł w tym i IES ale czy to będzie miało swoją pożądaną funkcjonalność... Ta zakładka może też być pusta. Bo ona tylko poszerza możliwości światła. Vray swoich świateł nie dodaje tylko modyfikuje istniejące.

Napisano
  • Autor

Szkoda że żadnym legalnym sposobem nie da się tego sprawdzić, a kupywać soft w ciemno to nie bardzo. Na zagranicznych forach nie znalazłem żadnego info na ten temat :/

Napisano

Mam R15 Prima i v-ray'a 1.68 i wczesniejszego, żadnych kłopotów w pracy z IES. Ładujesz Omni Light, Tag'a VLight i zamieniasz na IES. Mam ich jakieś 1000 w bibliotece, pełna funkcjonalność. Natywnego silnika cinemy używałem w życiu może z 4 razy, miałbym problem ustawić cokolwiek w nim bardziej wymagającego. Mam nadzieję, że pomogłem.