bambosz Napisano 11 Czerwiec 2014 Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Witam, jako że sytuacja "zmusza" mnie do założenia własnej działalności (i unikania podatku dochodowego oraz połowy ZUS, itp) poszukuję nazwy dla mojej nowej super firmy, a że trochę czytam pomyślałem że w nazwę firmy wsadził bym imię postaci występującej w książce... nie, nie podam wam tytułu książki ;D I tu pojawia się moje pytanie. Czy może być tak, że ktoś się do czegoś takiego przyczepi ? Teoretycznie imię to imię więc nazwanie firmy "Hedge design" lub "Lirael design" nie powinno się różnić od sytuacji typu "Janek design". Wiecie może czy są jakieś ograniczenie w takich przypadkach ? Czy takie "imiona" są w jakiś sposób zabronione ? No nie wiem... czy autor książki może mi np. zabronić używania takiego imienia w nazwie firmy ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 11 Czerwiec 2014 Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Sprawdz czy imie jest jakims trademarkiem, Harry Potter to tez imie ale sadze ze moglbys miec problem z rejstrowaniem tego jako firma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambosz Napisano 11 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2014 A wiesz może w jaki sposób mogę coś takiego sprawdzić ? Jest jakiś portal do tego celu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxymilianMax Napisano 11 Czerwiec 2014 Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Tu możesz sprawdzić w bazach danych Urzędu Patentowego :) http://bazy.uprp.pl/patentwebaccess/DatabaseChoose.aspx (Znaki Towarowe w Twoim przypadku) Pierw wybierasz typ bazy, Później klikasz u góry Wyszukiwanie proste lub zaawansowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambosz Napisano 11 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Na tej stronie już byłem. Wynik "nie znaleziono" Czyli raczej nie powinno być kłopotu ? ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxymilianMax Napisano 11 Czerwiec 2014 Share Napisano 11 Czerwiec 2014 raczej nie :) te bazy są w sumie czesto aktualizowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 11 Czerwiec 2014 Share Napisano 11 Czerwiec 2014 tylko jak nie planujesz sam zastrzec nazwy to problem moze sie pojawić jak wydawnictwo/autor to zrobi. Oszczędź sobie problemow moze lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 11 Czerwiec 2014 Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Oszczędź sobie problemow moze lepiej. Tez bym dal taka sama porade. Biorac nazwe z jakiegos innego dziela odrazu wiazesz swoja firme z tym, nie wiem czy jest to ci do czegokolwiek potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambosz Napisano 13 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2014 Dzięki bardzo. Może to i racja ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi