Napisano 11 Czerwiec 201410 l Witam, jako że sytuacja "zmusza" mnie do założenia własnej działalności (i unikania podatku dochodowego oraz połowy ZUS, itp) poszukuję nazwy dla mojej nowej super firmy, a że trochę czytam pomyślałem że w nazwę firmy wsadził bym imię postaci występującej w książce... nie, nie podam wam tytułu książki ;D I tu pojawia się moje pytanie. Czy może być tak, że ktoś się do czegoś takiego przyczepi ? Teoretycznie imię to imię więc nazwanie firmy "Hedge design" lub "Lirael design" nie powinno się różnić od sytuacji typu "Janek design". Wiecie może czy są jakieś ograniczenie w takich przypadkach ? Czy takie "imiona" są w jakiś sposób zabronione ? No nie wiem... czy autor książki może mi np. zabronić używania takiego imienia w nazwie firmy ? Pozdrawiam
Napisano 11 Czerwiec 201410 l Sprawdz czy imie jest jakims trademarkiem, Harry Potter to tez imie ale sadze ze moglbys miec problem z rejstrowaniem tego jako firma.
Napisano 11 Czerwiec 201410 l Autor A wiesz może w jaki sposób mogę coś takiego sprawdzić ? Jest jakiś portal do tego celu ?
Napisano 11 Czerwiec 201410 l Tu możesz sprawdzić w bazach danych Urzędu Patentowego :) http://bazy.uprp.pl/patentwebaccess/DatabaseChoose.aspx (Znaki Towarowe w Twoim przypadku) Pierw wybierasz typ bazy, Później klikasz u góry Wyszukiwanie proste lub zaawansowane
Napisano 11 Czerwiec 201410 l Autor Na tej stronie już byłem. Wynik "nie znaleziono" Czyli raczej nie powinno być kłopotu ? ;p
Napisano 11 Czerwiec 201410 l tylko jak nie planujesz sam zastrzec nazwy to problem moze sie pojawić jak wydawnictwo/autor to zrobi. Oszczędź sobie problemow moze lepiej.
Napisano 11 Czerwiec 201410 l Oszczędź sobie problemow moze lepiej. Tez bym dal taka sama porade. Biorac nazwe z jakiegos innego dziela odrazu wiazesz swoja firme z tym, nie wiem czy jest to ci do czegokolwiek potrzebne.