Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

jako że sytuacja "zmusza" mnie do założenia własnej działalności (i unikania podatku dochodowego oraz połowy ZUS, itp) poszukuję nazwy dla mojej nowej super firmy, a że trochę czytam pomyślałem że w nazwę firmy wsadził bym imię postaci występującej w książce... nie, nie podam wam tytułu książki ;D

I tu pojawia się moje pytanie. Czy może być tak, że ktoś się do czegoś takiego przyczepi ?

Teoretycznie imię to imię więc nazwanie firmy "Hedge design" lub "Lirael design" nie powinno się różnić od sytuacji typu "Janek design".

Wiecie może czy są jakieś ograniczenie w takich przypadkach ? Czy takie "imiona" są w jakiś sposób zabronione ?

No nie wiem... czy autor książki może mi np. zabronić używania takiego imienia w nazwie firmy ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sprawdz czy imie jest jakims trademarkiem, Harry Potter to tez imie ale sadze ze moglbys miec problem z rejstrowaniem tego jako firma.

Napisano
  • Autor

A wiesz może w jaki sposób mogę coś takiego sprawdzić ?

Jest jakiś portal do tego celu ?

Napisano
  • Autor

Na tej stronie już byłem.

Wynik "nie znaleziono"

Czyli raczej nie powinno być kłopotu ? ;p

Napisano

tylko jak nie planujesz sam zastrzec nazwy to problem moze sie pojawić jak wydawnictwo/autor to zrobi. Oszczędź sobie problemow moze lepiej.

Napisano
Oszczędź sobie problemow moze lepiej.

Tez bym dal taka sama porade. Biorac nazwe z jakiegos innego dziela odrazu wiazesz swoja firme z tym, nie wiem czy jest to ci do czegokolwiek potrzebne.