Napisano 15 Październik 200420 l Autor Updejt:D nie za wielki ale zawsze cos:} wreszcie opanowalem w miare skutecznie skinowanie i juz nie ma bugow :D wiec nowa poza:P nieco mnie widac ale tarcza juz jest taka hm...w miare :} w kazdym razie duzo lepsza...jeszcze tylko maly bug sie zrobil z refleksami przy zadrapaniu...mieczyk costal wyplaszczony:} i juz nie wyglada jak palka:P co do runow to dalej nie wiem czy mam je przesunac i pomniejszyc czy po prostu wymazac kilka :} ps. juz mnie zaczyna meczyc ten model nieco;/ jakos taki wyjalowiony umyslowo sie czuje:P jakby mi ktos wymyslil jak go upozowac i ewentualnie w jakiej scenerii go umiejscowic to bylbym wdzieczny:} ps2: nie patrczie na rendertime na dole:P bo to bylo sklejane z 3 renderow...nie jestem w stanie tego za jednym razem wyrenderowac:/ chyba za duzo displaceow mam...trza je bedzie chyba na bumpy pozmieniac tam gdzie sie za wiele nie zmieni:/
Napisano 15 Październik 200420 l prawde powiedziawszt to jak na zbrusha to jest to raczej nizbyt udany model :| moglbys wycisnac z niego wiecej no ale coz. Widzialem juz lepszych rycerzy wykonanych zwykla technia a to dlatego ze zbroja rycerza nie wywodzacego sie z "plebsu" byla raczej prosta wypolerowa itp , a twoja jest poprostu jakas taka nijaka jak by poniej przejechal czolg i jest tylko wygnieciona a gdzie jakies rysy ? pekniecia ?
Napisano 15 Październik 200420 l Autor no nie wiem gdzies wyczytal ze robilem cos zbrushem :P owszem napiersnik jest z zbrusha a dokladniej pochodzi z pierwszysch 2 godzin zapoznawania sie z nim:P reszta to box modeling z maxa w wiekszosci (czasem cos szlo do zbrusha):} a te displejsy to spokojnie moge pozamieniac na bumpy :P co do rys to chyba sa:} natomiast pekniecia?? hmm nie widzialem nigdy popekanej zbroi ale skoro tak uwazasz:} w koncu sie ucze caly czas:} jak na 3 miesiac zabawy z 3d to jestem raczej z siebie zadowolony:] ale thx za c&c - bardzo potrzebna rzecz i budujaca:}
Napisano 15 Październik 200420 l 1)Gdzie wyczytalem ze robisz cos zbrushem ? jakies 3 tygle temu jak zalozyles ten watek 2) co do rys to chyba satylko teraz pomysl ile taki napiersnik mogl wazyc ? teraz pomysl ze rycerz musial go dzwigac i dochodzimy do wniosku ze twoj napiersnik musial byc zrobiony z jakiejs bardzo bardzo grubej stali poniewaz jezeli ja udezam w zelazo albo jakis inny metal ktory nie jest sprezysty to w okolo rys powstaje wgniecenie ? u ciebie nie ma ani tego ani tego w dodatku rysy sa tak glebokie jak by byly robione dlutem ? ale spoko to jest maly detal w sumie nieistotny 3) chodzi mi o to ze zdecyduj sie czy chcesz miec prosta zbroje z polyskiem , czy zniszczona zbroje z odrapaniami peknieciami itp , bo z polaczenia tego zazwyczaj nic nie wychodzi Jak na 3 miechy to jest calkiem niezle ale tak jak mowisz niektore rzeczy robiles w zbrushu niektore w poly.
Napisano 16 Październik 200420 l Autor hmm w sumie nieplanowalem sie jakos trzymac zasad realnych tego swiata:P to mialo byc bardziej fantasy a tam rysy i grubosc zbroi moga byc rozne rozniste:} co do tych zniszczen i odrapan to sam juz nie wiem;/ chybe bede musial zrenderowac t oz ajkims ludzkim samplingiem i AA i wtedy sie zobaczy - powinno sie nieco wygladzic...jak robilem te zadrapania , wgniecenia i rozne takie detale to caly czas mialem wrazenie ze zrobilem za duzo a teraz wychodzi ze ich nie widac:P co do modelowania sycko poza napiersnikiem robilem w maxie a potem nie ktore do zbrusha ale w sumie tylko do zrobienia podkladu na tekstury, ewentualnie bumpa...po dluzszych przemysleniach doszedlem do wniosku ze modele robione od podstaw w zbrushudo zbyt wielu rzeczy sie nie nadaja:P jedank sam popelnilem blad poczatkujacego bo modele zamiast storemoprhowac . scageowalem :/ i mi zbrush popsul siatki:P no a teraz wracam do tematu :} >ktos ma pomysl jaka poze zrobicchlopkowi i ewentualnie jaka sceneria?? :) >mam nadzieje ze material tarczy styknie pomijajac lekkiego buga z mapa reflections przy zadrapaniach :}
Napisano 16 Październik 200420 l swiat fantasy raczej wzorowany jest na realiach sredniowiecza. ale...
Napisano 16 Październik 200420 l Autor dobra widac ze sie nieco zaplatalem :} zly dzis mam dzien na wyslawianie sie:P ale tu sie maly OT zrobil :} wrocmy do tematu...
Napisano 4 Listopad 200420 l Autor dobra myslalem juz zeby zarzucic ta pracke z totalnego braku czasu przez ostatnie dwa tygodnie:} ostatnio mialem chwilke to sie pobawilem troche systemami czasteczkowymi i swiatlem, troche poteksturowalem i w ramach cwiczen powstala swego rdzaju scenka ,ktora byc moze nada sie do rycerza:} ps: nieco mi sie przepalila;/ znaczy w maxie w effecty zwalilem jak z domu wylazilem a poki co nie kce mi sie od nowa renderowac:p ponizej jeszcze obrazek z zabawy czasteczkami:}