Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszyskich i miłego wieczoru życzę ;)

Mam pytanie czy polecicie jakiś kurs odnośnie tworzenia tekstur do objektów 3d dla początkujących?

Przykładowo mam wymodelowaną drewnianą beczkę lecz problem tkwi w tym, że chciałbym nałożyć teksturę tejże beczki, a wole mieć wszystko własnego autorstwa niż z internetu.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na jakim poziome chcesz tworzyć materiały ? Elementarnie ? W przypadku beczki- masz wymodelowane poszczególne deski i chcesz na nie nałożyć po prostu materiał drewna ?

- wolisz mieć wszystko własnego autorstwa- znaczy się, nie chcesz brać zdjęcia drewna z internetu tylko chcesz zrobić sam zdjęcie drewna ?

i przede wszystkim na jakim silniku działasz ? v-ray ?

Napisano
  • Autor

Chciałbym dla zabawy i w celach edukacyjnych stworzyć prostą grę na silniku UDK dlatego grafika powinna być realistyczna jak na typową grę FPS przystało. Wszystkie objekty tworze w blenderze, a beczka jest prostej konstrukcji z cylindra bez szczególnych detali np taka jak tutaj: http://www.blendernation.com/wp-content/uploads/2006/02/blender_cycles_rendering_barrels_feature.png

Wolałbym nie brać zdjęć z internetu, ponieważ są one dostępne dla całego świata i nie chciałbym narazić się na jakiś plagiat czy coś tego typu.

Napisano

w blenderze jeszce nie robiłem, tylko w 3d maxie mogę poinstruować jednak chodzi o zdjęcia to mogę powiedzieć, że jak użyjesz w google wyszukiwanie grafiki+ wyszukiwanie zaawansowane (jak klikniesz ikonę koła zębatego/ ustawienia to tam znajdziesz) to jest tam opcja licencji. Tam masz opcję "prawo do użytku" zaznaczając "do użytku swobodnego również komercyjnego " wyszuka ci tylko pliki które możesz używać bez obawy, że się na coś narazisz.

Jak chcesz sobie zrobić zdjęcia drewna to możesz potem w programie Crazy bump dostosować odpowiednią fakturę. Jeśli chodzi o tutoriale do blendera to jest tego trochę. Wpisz blender material tutorial i będziesz miał na przykład: