Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam prosty problem, chcę zanimować obrót modelu w osi lokalnej. Nic z tego nie wychodzi, obraca się zupełnie dziwacznie.

Jak tworzę zwykły box, przechylam go i potem robię animację obrotu w osi lokalnej to działa, a jak robię na moim modelu to obraca się od czapy. Podpowie mi ktoś, jak się to naprawić?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 908
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nigdy nie animowałem, ale podczas nauki modelowania często wspominano o tym, że model przed animowaniem musi mieć zrobiony reset XForm, inaczej będą się działy cuda.

Napisano
  • Autor

Reset XForm ustawia Local tak samo jak View, więc tracę tę lokalną oś, w okół której chciałem robić obrót. Zrobiłem tak, że dałem XForm a potem ustawiłem Pivot ręcznie i działa. Ale jak kąt nie jest typu 10, 15 stopni to już trudno ustawiać.

Napisano

Nie bardzo pamiętam ale słowa klucz przy takich problemach to chyba dummy i euler controller.

Napisano
  • Autor

Tak, dokładnie, na innych forach piszą właśnie o tym. Tylko tam mają jakieś stare wersje Maxa i ja nie mam tych ustawień co oni. Z Dummy to robią obrót za pomocą Helpera, ale to jest uciążliwe. Próbowałem zmieniać parametry Eulera w Motion Panel (pierwszeństwo osi czy coś), ale nic nie dawało.