frodo81 Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Witam, Powiedzcie mi czy taki gtx jak w temaci enadaje się dla Vray RT - renderowanko interiorów czy wyobraźnia mnie poniosła i mógłbym go ewentualnie używać tylko w podgladzie. Również chciałbym wiedzieć czy karta OC jest dobrym czy może z jakiś powodów jest niestabilna..? jeżeli tak to czy zmiana chłodzenia z referyncyjnego na niereferencyjne cos by tutaj pomogło. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Wyobraźnia cie poniosła vray rt to nie renderer tylko active shade nadaje się do podglądów a nie do finalnych renderów. Tak ogólnie posiadasz już ta kartę czy zamierzasz kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Nie no dopiero zamierzam kupić no i właśnie robie rozeznanie z czym mam wogóle doczynienia. Ogólnie chodzi mi o sprawny podglad w RT- ustawienia światła itp - ostateczny render przez CPU Narazie wiadomo sprawdzam to +/- przez ligcht cache ale z tego co widzę to RT jest nieporównywanie szybszy. co do kompa to I7 3820 ASUS X79 16 GB RAM pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 ile cie ma ta karta kosztować ? bo właściwie od tego zależy co ci poradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 No i tu jest właśnie problem.. Jak zaczynałem swoje rozważania to byłem na poziomie gtx 650, ale.. jak zaczołem zgłębiać temat to wyczytałem.. dopłać 50zł to bedziesz miał taką a ta ma juz to i to, pozniej jak już masz to i to to czego nie dopłacić jeszce 50 i mieć tamto.. i tak już doszedłem do 7-8 stówm.. po drodze było 660 TI, 580 i cos tam jeszcze... pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 w takim przypadku GTX 760 omiń w ogóle seria 6 bo to nie jest zbyt udana seria nvidi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 czyli 760 no i co z OC wyczytałem (chyba nawet gdzieś tu na forum) że OC się nie nadaja bo.. no właśne tego już nie napisali, ale na logke pewnie z powodu podkręcenia się szybko przegżewają, może chłodzenie niereferencyjne cos by tutaj pomogło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 w takim przypadku GTX 760 omiń w ogóle seria 6 bo to nie jest zbyt udana seria nvidi nie to że nie udana tylko ukierunkowana na co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 OC ogólnie oznacza że karta jest podkręcona przez producenta a także ze posiada możliwość podkręcenia jej samemu producenci nigdy nie podkręcają drastycznie kart graficznych jest to średnio skok o 100MHz natomiast karty te są wyposażone w mocniejsze i wydajniejsze systemy chłodzące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 nie to że nie udana tylko ukierunkowana na co innego. a na co ukierunkowana.. pytam bo widze mase testów również na 6xx szczególnie na TI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Nie rozumiem czegoś wszyscy piszą, że seria 6xx się nie nadaje ale przecież 6xx i 7xx jest zbudowana na tym samym układzie GK104.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 8 Wrzesień 2014 Share Napisano 8 Wrzesień 2014 a na co ukierunkowana.. pytam bo widze mase testów również na 6xx szczególnie na TI Seria 5xx była ukłonem dla tych co renderują.. natomiast seria 6xx byłą głównie zrobiona dla gier tylko i wyłącznie i troche z tym przesadzili.. i seria 7 jest takim pomostem między 5 a 6. a karty 780 i titan to jest już typowy rendering bo to ten sam układ co tesla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 no dobra.. a co z tym gtx 580 ? może tą kartę skoro jest taka tłusta?? w końcu to fermi, o ile jest lepsza od 760 i czy w ogóle? Słyszałem tylko, że jest masakrycznie proądożerna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 8 Wrzesień 2014 Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Jeśli nie będziesz używał rendererów typu octane (tylko gpu) lub hybrydowych np thea, indygo a tylko vray i vray rt to nie ma sensu zakup 580 która jest prądożerna, natomiast jeśli byś się ukierunkowywał do renderowania jednak na gpu to 580 w swojej wydolności jest zbliżona do gtx 780 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 oki troche mi rozjaśniłeś sytuacje teraz się zastanawiam czy do Vray RT active shader potrzebuje 760 - w koncu to tylko podgląd ni erendering, czy może jakaś 560 ti nie wystarczy - omijam serie 6xx? nie chce żeby teraz nie było przerostu formy nad treścią - oglądanie podglądu na jakiś zby mocnej karcie - o ile 760 możemy nazwać zbyt mocną.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 8 Wrzesień 2014 Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Musisz sobie policzyć ile czasu zaoszczędzisz dzięki temu i czy użyjesz tego czasu na to że zroibsz więcej zleceń i zwróci ci się ta inwestycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 dobra wybieram 760 głównie dla tego iż nie mam doświadczenia z renderowaniem przez GPU, i nie wiem czy 580 jest już wystarczająca czy np trzeba ją w SLI podpiąć, żeby w ogóle się w świecie renderingu GPU poruszać, no i jeszcze kwestia pamięci karty - czy mi się scenki zmieszczą. Gdzieś wyczytałem że renedring przez GPU to nadal sprawa przyszłości i raczej małe scenki albo modele w oświetleniu scenicznym tam klepią. Więc przy 760 będę miał przynajmniej pewność, że active shader będzie chodził dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 8 Wrzesień 2014 Share Napisano 8 Wrzesień 2014 gtx 580 fantastycznie się sprawowały jeśli chodzi o rendering przez gpu w octanie świetnie sobie ta karta radzi (mówię o wersji z pamięcią 3gb) jej mankament to spory pobór prądu nie było tez problemów rt i viewportach seria 7 to po prostu inna technologia :) http://gpuboss.com/gpus/GeForce-GTX-760-vs-GeForce-GTX-580 http://www.hwcompare.com/14829/geforce-gtx-580-vs-geforce-gtx-760/ http://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=882&gid2=853&compare=geforce-gtx-760-vs-geforce-gtx-580-cuhc-3gb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Dobra Panowie zdecydowałem się na 760, pobór mocy w 580 mnie przeraża! aczkolwiek taka karta na okres zimowy to na pewno przydatna rzecz -od razu pozakręcał bym wszystkie kaloryfery i dalej siedział sobie w ciepełku. Po za tym takiej wersji 3 Gb to już tylko używaną mogę kupić, pewnie jakąś zjechaną na maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 9 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Wybrać wersje OC czy normalną tego 760?? czy nie ma to żadnego znaczenia - dla stabilności pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frodo81 Napisano 13 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2014 Witam, Którą z tych trzech karty polecilibyście http://proline.pl/?p=N760+TF+4GD5%2FOC http://proline.pl/?p=GTX760-DC2OC-2GD5 http://proline.pl/?p=VGAGAINVD0334 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi