outside Napisano 12 Wrzesień 2014 Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Cześć, w firmie gdzie wykonuje zlecenia pracuje na 3d MAX 2013 64bit. Gdy zapisuje pliki w programie wszystko jest ok. Gdy po zakończeniu projektu zaglądam w pliki okazuje się że nie które z nich są zbyt małe względem innych np. jest kilkadziesiąt plików po 50Mb a kilka "wybranych" ma 300kb. Podczas pracy, kiedy zapisuje pliki Max nie wyświetla błędów. Później gdy chce otworzyć wybrane to (jak łatwo przewidzieć") pojawia się błąd i pliki nie działają. Komputer został przeskanowany dogłębnie przez antyvirusa, był też informatyk który przeczesał kompa i nic. Prośba o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 12 Wrzesień 2014 Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Miałem kiedyś podobny problem, który pojawił się, kiedy stworzyłem sobie skróty do szybkiego używania Save i Save Incremental. Polegało to na tym, że klikałem Save i za moment Save Incremental, a Max widocznie nie był na tyle bystry, żeby zakończyć najpierw pierwszą operację a dopiero później zaczynać drugą, tylko prawdopodobnie "ucinał" pierwszy zapis, przez co pliki były później uszkodzone, nawet te nowsze. Także jedyne co mi przychodzi do głowy, to żebyś przy zapisywaniu dał Maxowi chwilkę i nie robił w tym czasie żadnych zmian w scenie, zwłaszcza gdy pliki dochodzą już do 50mb i mogą się dłużej tworzyć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outside Napisano 12 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Szybko zdiagnozowane objawy, korzystam z opcji "Save Incremental" i jest chyba tak jak opisujesz. Sprawdzę tą metodę. Dzięki za szybką reakcję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outside Napisano 12 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Hm... tylko uświadomiłem sobie że "Increment on save" mam ustawione automatycznie. Czyli za każdym razem używając "save" tworzy się nowy plik. Niedawno kliknąłem bardzo szybko "save" i zadziałało tak jak powinno, dodatkowo zauważyłem że w momencie zapisu pojawia się klepsydra świadcząca o tym że trwa zapis. 3d max zapisał 8 plików powoli jeden za drugim. Miałem poprostu szczęście (czyli złośliwość maszyny w tym momencie) czy może to być coś innego? Tak czy owak "Loozack" dzięki za teorię która może okazać się prawdziwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 12 Wrzesień 2014 Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Z Maxem ciągle wychodzą jakieś kwiatki, także szczęście też odgrywa tu dużą rolę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outside Napisano 12 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2014 to prawda... to prawda... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi