Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Tak jak w temacie, poszukuję książek do napisania pracy inżynierskiej. Główny mój problem dotyczy samego pojęcia fotorealizmu, ponieważ wykonuję model 3D obiektów architektonicznych i promotor poradził mi, abym znalazła coś na temat oceny fotorealizmu. Wspomniał coś o algorytmie, który właśnie to "mierzy", jednak od kilku miesięcy szukam i szukam i nie mogę nic znaleźć. Póki co mam takie pozycje dotyczące modelowania oraz grafiki trójwymiarowej:

- K. L. Murdock, 3ds Max 2012. Biblia, przekład Zbigniew Waśko,

- J.D. Foley, A. van Dam, S.K. Feiner, J.F. Hughes, R.L. Phillips, Wprowadzenie do grafiki komputerowej, przekład prof. dr hab inż. Jan Zabrocki.

Jeżeli ktoś z Was mógłby mi coś podpowiedzieć na ten temat, to byłabym bardzo wdzięczna.

Za jakąkolwiek pomoc dziękuję,

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem czy o to chodzi z tym "mierzeniem" i algorytmem, ale być może miał na myśli równanie renderingu. Matematycznie to raczej nie oceni się czy coś jest fotorealistyczne, chyba, że przez porównanie z innym obrazkiem wyrenderowanym poprawnie. Jeżeli metoda renderingu próbuje rozwiązać (przybliżyć rozwiązanie) równanie renderingu, to wtedy algorytm jest zgodny z prawami fizyki, co prowadzi do fotorealizmu. To jest dość szeroki temat.

Jeżeli chcesz poczytać o renderingu (algorytmach) to polecam materiały po angielsku. Można znaleźć nawet w pełni legalne pdf.

Napisano
  • Autor

Właśnie chodzi o takie porównanie z obrazkiem. Moim celem pracy jest wyrenderowanie takiego samego kadru tej architektury jak na pewnym zdjęciu. Też myślałam o anglojęzycznych książkach, więc jeśli mógłbyś mi zaproponować jakieś pozycje, to byłabym wdzięczna.