Baltzer Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 Witam, to moj debiut na forum. Chcialbym korzystajac z formuly WIP nauczyc sie paru rzeczy o przygotowywaniu scen w Maxie. A oto i moja praca, jak na razie jest to model wykonany w AutoCadzie i mam zamiar go zrenderowac w w Vizie 3 z uzyciem Vray'a. licze na uwagi i sugestie. Niedlugo updaty z teksturami i mam nadzieje poprawionym oswietleniem. Pozdrawiam
Marcin Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 bedzie tez interior ? z checia bym zobaczyl tez srodek ... mogl bys zrobic wtefy krotka prezentacje .... a tak przy okazji ... ostatnio macalem lapy w ArchiCadzie ... znalazlem nieliczne artykuly o nim ale wszystkie to reviewy ... sam tutorial "step by step" nie jest z byt obszerny i raczej szukam czegos o obsludze tego programu ... podstawy juz znam ... ale wiekszosc to dla mnie czarna magia ... z reszta nie mam doswiadczenia w Cadach ... tak z ciekawosci pytam ...
Baltzer Napisano 23 Wrzesień 2004 Autor Napisano 23 Wrzesień 2004 O wnetrzach na razie mysle, docelowo chce ten model o teksurowc i oswietlic ladnie a potem umiescic w scenerii 2D, tak jak to zrobilem na zalaczonym obrazku (choc z renderu nie jestem tu zadowolony). Co do ArchiCada to nie znam tego programu. Za to Autocada moge polecic jako najbardziej uniwersalne narzedzie kreslarskie :).
Marcin Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 ta modelowana .... jasne :P widac ze jakies RPC lub inne mapy ...
MareG Napisano 24 Wrzesień 2004 Napisano 24 Wrzesień 2004 Powyższa wizka przyjemna dla oka mimo mikroskopijnych rozmiarów;) Domek jaki jest na razie każdy widzi, więc również czekam na updaty:) Pozdro P.S. ...Za to Autocada moge polecic jako najbardziej uniwersalne narzedzie kreslarskie :). Podpisuję się rękami i nogami pod takim stwierdzeniem! I tu prośba do większości userów ACAD'a - Szanowni Państwo NAUCZCIE SIĘ W KOŃCU korzystać z Layoutów / Arkuszy zamist formatować projekt w kretyńskich rameczkach w przestrzeni Modelu! Jak to widzę to ogarnia mnie czarna rozpacz! Layouty są już od niemal 5ciu lat, a wcześniej był równie pożyteczny Paper Space!
Baltzer Napisano 25 Wrzesień 2004 Autor Napisano 25 Wrzesień 2004 maly update - czesc materialow juz nalozonych. Dach jest kryty strzecha wiec co widac na dachu to ma byc strzecha :). Ale zdecydowanie ten material jest do poprawy / wymiany (wiecie moze skad wziasc taka teksture ??) Ps. Flora oczywiscie ze 2D:), nie jest to RPC ale montaz z fotek w Photoshopie.
Wacman Napisano 25 Wrzesień 2004 Napisano 25 Wrzesień 2004 Polecam poszukanie jakiegos zdjecia strzechy, albo pojedz w teren i strzel takie zdejcie cyfrowka... bo to na jakas mate wyglada (wrecz kojarzy mi si ez tekstura ziemi na tilesecie "badlands" w starcrafcie :) Deski na tym "tympanonie" (nie wiem jak to nazwac) :P bardzo fajne jak na moj bardzo skoromny gust :) Pracka zapowiada sie fajnie, w sumie dosc trudny temat z ta strzecha - ambitnie :D
Baltzer Napisano 25 Wrzesień 2004 Autor Napisano 25 Wrzesień 2004 To juz model po oteksturowaniu, strzecha nadal do zmiany bo jak na razie w jej miejsce nalozona jest zmodyfikowana tekstura trawy :). Dobre skojarzenie z tekstura ziemi Wacman :). Licze na uwagi i sugestie ...
Krzysztof Kucharz Napisano 25 Wrzesień 2004 Napisano 25 Wrzesień 2004 Postaraj sie o lepsze teksturki, nadadzą realizmu. Znajdziesz tego mnóstwo w sieci.. Pozdro
martez Napisano 26 Wrzesień 2004 Napisano 26 Wrzesień 2004 hmmm może przejedź sie displejsem po tym dachu...
Wacman Napisano 26 Wrzesień 2004 Napisano 26 Wrzesień 2004 hmmmmmm.... tak sobie mysle, nie wiem jaki efekt by to dało, ale może na ten dach z taka sama tekstura narysowac zdziebełko słomy i SCATTERem go teges?
MareG Napisano 26 Wrzesień 2004 Napisano 26 Wrzesień 2004 Dawno temu z ciekawości zrobiłem pare fotek budującego się zajazdu z podobnym kryciem dachu, niestety była zima ale może się przyda: http://www.mareg.3d.pl/temp/dach/1.jpg http://www.mareg.3d.pl/temp/dach/2.jpg http://www.mareg.3d.pl/temp/dach/3.jpg http://www.mareg.3d.pl/temp/dach/4.jpg http://www.mareg.3d.pl/temp/dach/5.jpg Pozdro
Salvator Napisano 26 Wrzesień 2004 Napisano 26 Wrzesień 2004 Aquisis ma dobry system displacement który pięknie robi takie rzeczy, np. z boxa drzewo :P
Baltzer Napisano 26 Wrzesień 2004 Autor Napisano 26 Wrzesień 2004 Kolejny maly update ze zmieniona strzecha. Dzieki wielkie za uwagi i sugestie. Mareg dzieki za zdjecia, przydaly sie za wzor. Sorry za "straszny" render bez cieni ale to tylko podglad jak lezy nowy material. Zaczynam zmieniac tez pozostale materialy by urealnic troche ta wizualizacje :). Materialem wyjsciowym do tekstury strzechy jest zdjecie siersci psa :).
THE MANYSH TRAFO Napisano 27 Wrzesień 2004 Napisano 27 Wrzesień 2004 no całkiem niezły pomysł z tym psem ale i tak troche nie pasi daj swiatło to troche zmieni klimat no texstuki troche ozywi !
illy Napisano 27 Wrzesień 2004 Napisano 27 Wrzesień 2004 zobacz grubosc tej strzechy - tu gruba tam ciensza, i pamietaj ze koncowka (przy rancie dachu) powinna leze pod katem 90 stopni a u ciebie jest tak jak dach i deski idzie (jesli wiesz o co mi chodzi) Popraw ta grubosc
Rekomendowane odpowiedzi