Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam napotkałem problem przy renderowaniu który wygląda w ten sposób ze losowo raz renderuje się dobrze raz złe, częściej to drugie jak renderuje jakieś kawałki to zazwyczaj jest dobrze, ale szanse na to są 50/50

tak wygląda problem

fftvm5pr1esm_t.jpg

a tak wyglada dobrze wyrenderowany

iunfw6knxjyu_t.jpg

ten który jest źle wyrenderowany wygląda tak jakby ktoś wyłączył gi bo już to sprawdziłem ale ja GI mam włączone a mimo wszystko renderuje mi się w ten sposób ;/

podczas passów GI wszystko wygląda dobrze podczas renderowania finalnego obrazu nagle renderuje się na ciemno

dodam jeszcze ze nie jest to pierwsza scena w której to się zdarzyło

Spotkał się ktoś już z czymś takim?

@edit

dodam ze renderuje na Irr+LC

Edytowane przez Modzal

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

-który to vray?

-vray messages nie wywal żadnych ostrzeżeń?

-scena tak samo ci się renderuje po ponownym odpaleniu maxa?

wrzuć wszystkie ustawienia renderera, kamery i światła,

Napisano
  • Autor

-vray 3.00.03

- jak mi ponownie taki błąd wyskoczy to sprawdzę log

- tak scena renderuje sie tak samo po ponownym odpaleniu pomaga zmian rozdzielczości

08db246f44efd.jpg

Światła to standardowe vRayLight typu Plane z zaznaczoną opcją invisible i Store with irradiance map sampling 35

jako swiatło słoneczne Direct Light z targetem i zaznacząną opcją area shadow subdivs 32 reszta opcja w swiatłach jest domyślna wiele innych scen robiłem tym samym schematem coś około 30 scen i wszystko było okey

mam wrażenie ze po wrzuceniu jakichś modeli

Napisano

Wyłącz store irr. Jak masz ustawiony LC? Sprawdź jeszcze jak wygląda skala sceny.

Edytowane przez PICsell

Napisano
  • Autor

skala sceny jest okey powiedzmy 1:1 z realem sprawdzę tak jak mówisz Irr bo faktycznie ta opcja była w tych światłach odznaczona

@edit jednak nie pomaga włączona opcja store Irr nie działa ;/

Edytowane przez Modzal