Modzal Napisano 22 Październik 2014 Napisano 22 Październik 2014 (edytowane) Witam napotkałem problem przy renderowaniu który wygląda w ten sposób ze losowo raz renderuje się dobrze raz złe, częściej to drugie jak renderuje jakieś kawałki to zazwyczaj jest dobrze, ale szanse na to są 50/50 tak wygląda problem a tak wyglada dobrze wyrenderowany ten który jest źle wyrenderowany wygląda tak jakby ktoś wyłączył gi bo już to sprawdziłem ale ja GI mam włączone a mimo wszystko renderuje mi się w ten sposób ;/ podczas passów GI wszystko wygląda dobrze podczas renderowania finalnego obrazu nagle renderuje się na ciemno dodam jeszcze ze nie jest to pierwsza scena w której to się zdarzyło Spotkał się ktoś już z czymś takim? @edit dodam ze renderuje na Irr+LC Edytowane 22 Październik 2014 przez Modzal
skalpel3d Napisano 23 Październik 2014 Napisano 23 Październik 2014 -który to vray? -vray messages nie wywal żadnych ostrzeżeń? -scena tak samo ci się renderuje po ponownym odpaleniu maxa? wrzuć wszystkie ustawienia renderera, kamery i światła,
Modzal Napisano 24 Październik 2014 Autor Napisano 24 Październik 2014 -vray 3.00.03 - jak mi ponownie taki błąd wyskoczy to sprawdzę log - tak scena renderuje sie tak samo po ponownym odpaleniu pomaga zmian rozdzielczości Światła to standardowe vRayLight typu Plane z zaznaczoną opcją invisible i Store with irradiance map sampling 35 jako swiatło słoneczne Direct Light z targetem i zaznacząną opcją area shadow subdivs 32 reszta opcja w swiatłach jest domyślna wiele innych scen robiłem tym samym schematem coś około 30 scen i wszystko było okey mam wrażenie ze po wrzuceniu jakichś modeli
PICsell Napisano 24 Październik 2014 Napisano 24 Październik 2014 (edytowane) Wyłącz store irr. Jak masz ustawiony LC? Sprawdź jeszcze jak wygląda skala sceny. Edytowane 24 Październik 2014 przez PICsell
Modzal Napisano 27 Październik 2014 Autor Napisano 27 Październik 2014 (edytowane) skala sceny jest okey powiedzmy 1:1 z realem sprawdzę tak jak mówisz Irr bo faktycznie ta opcja była w tych światłach odznaczona @edit jednak nie pomaga włączona opcja store Irr nie działa ;/ Edytowane 31 Październik 2014 przez Modzal
Rekomendowane odpowiedzi