Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem z pewnym brushem. Absurdalnie raz już ten problem sam rozwiązałem, ale zapomniałem jak, i teraz za cholerę nie mogę tego odtworzyć. Mianowicie mam płaska powierzchnię, na której są porozsiewane górki i dołki. Chcę to idealnie spłaszczyć, wyrównać. Wg poniższego tutoriala powinien wszystko załatwić pędzel flatten:

Tyle, że nie działa on tak, jak pokazano, bo i on sam deformuje powierzchnię płaską, działa jak swojego rodzaju smooth.

Proszę o pomoc, jak idealnie wyrównać płaska powierzchnię?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ok, jako, że widzę cała masę wejść i zero odpowiedzi, to może dla ułatwienia zilustruję, o co mi chodzi. Jakoś nie chce mi się wierzyć, by nikt tutaj nie znał odpowiedzi.

scheme.jpg?_subject_uid=16650556&w=AACy_sRiDN4tZrfv6lJaEy6WhAgDzrgz0nSPTHSMXosaLg

Napisano

hmmm dziwnie mu ten flaten dziala :) sprobuj przed edycja modelu w tym miejscu zrobic nowy lejer, pozniej idz do morph->store morph. Jak cos dodasz co zniszczy Ci powierzchnie z ktorej jestes zadowolony zawsze bedziesz mogl wrocic, albo obrobic to moph brushem.

Zeby uzyskac plaska powierzchnie w takim miejscu nie uzywal bym flat brusha, ciachnalbym to klipbrushem i juz

Napisano
  • Autor

Dzięki, zaraz spróbuję zrobić to tak, jak radzisz.

A tak na marginesie, czy jest jakieś miejsce, gdzie omówione są dokładnie poszczególne brushe? Jak dotąd większość linków i poszukiwań kierowała mnie na stronę Pixologic, gdzie są, owszem, tutki, ale nie ma nic uporządkowanego w sposób przejrzysty, np:

Brush A: robi to, to i to + przykłady

Brush B: robi to, to i to + przykłady

Brush C: robi to, to i to + przykłady

Nieraz różnice pomiędzy brushami są nieznaczne, lub dostrzegalne dopiero przy bardzo specyficznych zastosowaniach.

Edytowane przez Shogun 3D

Napisano

Cześć,

a co z hpolish, polish i trimdynamic brushem? Próbowałeś?