Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam do zaprezentowania wstępne wizualizacje do projektu domu jednorodzinnego. Ostatnio nie mam czasu na jakąkolwiek naukę w tej dziedzinie, więc może teraz uda się podszkolić. Z góry dziękuję za sugestię.

Soft to 3ds max, vray. Świecone VrayDome, VraySun, VrayLightSphere

out.php?i=927453_out1.jpg

out.php?i=927452_in5.jpg

out.php?i=927451_in4.1.jpg

Edytowane przez robertwitczak

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

wrzuć ustawienia kamery i color mappingu, wszystkie obrazki wyprane z kolorystyki za słaby kontrast

Napisano
  • Autor

W wolnej chwili pobawiłem się color mappingiem i nałożyłem materiały. Chciałem uzyskać efekt białego, czystego, chłodnego wnętrza ocieplonego drewnem.

Wiem, ze jeszcze trzeba to poprawic. Macie jakieś dobre tutoriale, z których poprawie to co nie wyszło?

out.php?i=929569_11.jpg

Napisano
  • Autor

Nie wiem z jakiego powodu pojawia mi się ziarno na podłodzę, a ten sam materiał na schodach jest już okej. Nie pasuje mi coś z widokiem za oknem :( Dywan muszę poprawić.

out.php?i=929641_proba.jpg

Edytowane przez robertwitczak

Napisano

Dopracuj światła na pewno na schodach masz za mocne naświetlenie, do finalnego renderu podbij subdividy w światłach i w niektórych materiałach, ten obrazek za oknem nie komponuje się z całością, co to jest hdri czy plane z vraylightmtl? Troszkę brakuje bardziej wyraźnych miejsc zacienionych a równocześnie te lampy powinny właśnie powodować takie efekty, masz zbyt równomierne oświetlenie , na tym etapie wyłączyłbym także AO i raczej dodał je ogólnie w postprodukcji

Napisano

na początek powalcz z color mappingiem sporo przepaleń, nie stosuj 100% bieli tylko bardzo jasny szary coś z przedziału 210-230 na skali szarości. Cień masz zmiękczony a wiec światło wpadające nie powinno być tak mocne, poobserwuj światło słoneczne w świecie realnym

Napisano
  • Autor

Załatwie to jedynie color mappingiem? Czy mam zredukować jeszcze multiplier światła?

Jeszcze mam pytanie jak naprawić to co się dzieje na suficie?

Napisano

możliwe ze masz niskie parametry ustawione w IRR Map w Subdivs i Interp sample niue wiem jak masz teraz ustawione:) Co do światła to musisz sam zobaczyć czy tylko color mapping ci pomorze czy także trzeba będzie troszkę przyciąć moc światła

Napisano
  • Autor

Starałem się usunąć prześwietlenia, lecz nie wszędzie mi się to udało. Scena w innym wypadku była zbyt ciemna. Nie wiem jak to zbalansować.

out.php?i=931834_viz1low.jpg

Zrobiłem również drugą scenę z wyższego piętra - sali wernisażowej.

out.php?i=931833_viz1.jpg

Napisano
  • Autor

Wracając do wcześniejszego projektu wrzucam aktualny stan kuchni. Podobna zasada kształtowania wnętrza. Tym razem ciepłe poranne światło.

out.php?i=932188_max.jpg

Napisano

Biel wpada w fiolet, raczej kolorystyka wskazująca na bardzo wczesny poranek i wtedy przydałyby się jeszcze tony czerwieni, obrazek za oknem nie współgra że światłem wewnątrz masz tam inny kąt cieniowania

Napisano
  • Autor

Mam największy problem z tym kolorem. Wydaje mi się, że to wina ustawień kamery. Nie mogę wybrać takiego koloru, aby w rezultacje wyszedł pożądany.

Napisano

Imo albo bym świecił scenę dobrze dobraną hdri z takim właśnie ciepłym światłem, albo bym pobawił się temperatura światła, nie mówiąc już o postprodukcji i balansem kolorów