Napisano 28 Grudzień 201410 l Mam do zaprezentowania wstępne wizualizacje do projektu domu jednorodzinnego. Ostatnio nie mam czasu na jakąkolwiek naukę w tej dziedzinie, więc może teraz uda się podszkolić. Z góry dziękuję za sugestię. Soft to 3ds max, vray. Świecone VrayDome, VraySun, VrayLightSphere Edytowane 4 Styczeń 201510 l przez robertwitczak
Napisano 28 Grudzień 201410 l wrzuć ustawienia kamery i color mappingu, wszystkie obrazki wyprane z kolorystyki za słaby kontrast
Napisano 28 Grudzień 201410 l przy takich ustawieniach kamery przeszedłbym na Reinharda i mocno zjechał z burn value
Napisano 3 Styczeń 201510 l Autor W wolnej chwili pobawiłem się color mappingiem i nałożyłem materiały. Chciałem uzyskać efekt białego, czystego, chłodnego wnętrza ocieplonego drewnem. Wiem, ze jeszcze trzeba to poprawic. Macie jakieś dobre tutoriale, z których poprawie to co nie wyszło?
Napisano 4 Styczeń 201510 l Autor Nie wiem z jakiego powodu pojawia mi się ziarno na podłodzę, a ten sam materiał na schodach jest już okej. Nie pasuje mi coś z widokiem za oknem :( Dywan muszę poprawić. Edytowane 4 Styczeń 201510 l przez robertwitczak
Napisano 4 Styczeń 201510 l Dopracuj światła na pewno na schodach masz za mocne naświetlenie, do finalnego renderu podbij subdividy w światłach i w niektórych materiałach, ten obrazek za oknem nie komponuje się z całością, co to jest hdri czy plane z vraylightmtl? Troszkę brakuje bardziej wyraźnych miejsc zacienionych a równocześnie te lampy powinny właśnie powodować takie efekty, masz zbyt równomierne oświetlenie , na tym etapie wyłączyłbym także AO i raczej dodał je ogólnie w postprodukcji
Napisano 6 Styczeń 201510 l Autor Dzisiaj na szybkości wykonałem taką oto wizualizację. Też wnętrze domu, tylko innego - artysty.
Napisano 6 Styczeń 201510 l na początek powalcz z color mappingiem sporo przepaleń, nie stosuj 100% bieli tylko bardzo jasny szary coś z przedziału 210-230 na skali szarości. Cień masz zmiękczony a wiec światło wpadające nie powinno być tak mocne, poobserwuj światło słoneczne w świecie realnym
Napisano 6 Styczeń 201510 l Autor Załatwie to jedynie color mappingiem? Czy mam zredukować jeszcze multiplier światła? Jeszcze mam pytanie jak naprawić to co się dzieje na suficie?
Napisano 6 Styczeń 201510 l możliwe ze masz niskie parametry ustawione w IRR Map w Subdivs i Interp sample niue wiem jak masz teraz ustawione:) Co do światła to musisz sam zobaczyć czy tylko color mapping ci pomorze czy także trzeba będzie troszkę przyciąć moc światła
Napisano 8 Styczeń 201510 l Autor Starałem się usunąć prześwietlenia, lecz nie wszędzie mi się to udało. Scena w innym wypadku była zbyt ciemna. Nie wiem jak to zbalansować. Zrobiłem również drugą scenę z wyższego piętra - sali wernisażowej.
Napisano 9 Styczeń 201510 l Autor Wracając do wcześniejszego projektu wrzucam aktualny stan kuchni. Podobna zasada kształtowania wnętrza. Tym razem ciepłe poranne światło.
Napisano 11 Styczeń 201510 l Biel wpada w fiolet, raczej kolorystyka wskazująca na bardzo wczesny poranek i wtedy przydałyby się jeszcze tony czerwieni, obrazek za oknem nie współgra że światłem wewnątrz masz tam inny kąt cieniowania
Napisano 11 Styczeń 201510 l Autor Mam największy problem z tym kolorem. Wydaje mi się, że to wina ustawień kamery. Nie mogę wybrać takiego koloru, aby w rezultacje wyszedł pożądany.
Napisano 12 Styczeń 201510 l Imo albo bym świecił scenę dobrze dobraną hdri z takim właśnie ciepłym światłem, albo bym pobawił się temperatura światła, nie mówiąc już o postprodukcji i balansem kolorów