Napisano 30 Grudzień 201410 l Witam. Piszę tu ponieważ mam problem z widokiem obiektów w 3ds maxie 2015. Obiekty nie są widoczne na głównym podglądzie. Dopiero po ich zaznaczeniu na pobocznych podglądach widoczne są na głównym w postaci siatki. Przywróciłem ustawienia fabryczne i nic to nie dało. Chciałbym, aby obiekty były widoczne cały czas na głównym podglądzie oraz nie w postaci siatki, tylko w postaci podobnej jak przy renderowaniu.
Napisano 31 Grudzień 201410 l Próbowałeś zmienić ustawienia okna? Zaznacz główne i wciśnij F3 (skrót od zmiany wireframe/shaded).
Napisano 31 Grudzień 201410 l Zerknij czy nie masz w Viewport Configuration zakładce Display Performance w części Adaptive Degradation ustawionej degradacji obiektów Kolejna sprawa jaką masz kartę graficzną i na jakim rodzaju sterownika masz wyświetlany viewport w maxie niektóre karty graficzne wymagają przejscia z nitrousa na opengl, czasami trzeba uaktualnić sterowniki karty :) Co do klawiszologi F3 niekoniecznie przerzuci ustawienia wyświetlania okna z Wireframe na Shaded, może równie dobrze przerzucić do każdego innego rodzaju wyświetlania jeśli okna na nim wcześniej pracowało przed przejściem na wireframe ;) LInk do skrótów klawiszowych w maxie http://www.budikom.pl/images/stories/porady/pliki/skroty_klawiaturowe_program_3ds_max.pdf
Napisano 31 Grudzień 201410 l Autor Wcisnąłem F3 i bryły są widoczne :) Jednak w dalszym ciągu mają postać siatki. Może rzeczywiście jest to wina sterowników do karty graficznej. Mam GeForce GT 640M. Ostatnio aktualizowałem sterownik z wersji GeForce 335.23 Driver na GeForce Game Ready Driver 347.09. W zakładce Adaptive Degradation mam zaznaczone 3 pierwsze opcje i nic się nie zmienia, gdy je odznaczam lub gdy zaznaczam pozostałe.
Napisano 31 Grudzień 201410 l nie masz przypadkiem włączonej opcji edged faces znajdziesz to takze w Viewport Configuration w zakładce Visual Style.....
Napisano 31 Grudzień 201410 l ona powiną być wyłączoną bo inaczej wyświetla ci stale siatkę obiektów w scenie, spróbuj zmienić sterownik ekranu w samym maxie z nitrousa na openGl Customize->Preferences->Viewports-> Display Drivers może pomoże a dwa wrzuć zrzut ekranu
Napisano 31 Grudzień 201410 l Autor Działa :D Dzięki za pomoc, teraz wygląda to tak jak na załączniku.