setter14 Napisano 5 Styczeń 2015 Napisano 5 Styczeń 2015 Mam problem z renderem, próbowałem różnych konfiguracji (3ds max, vray). W environment mam w dwoch pierwszych ustawione po mapie hdri (takiej samej) i niestety takie szumy wychodza na renderze. Ten render to w paint`cie zrobiony zebyscie widzieli mniej wiecej jak scena wyglada. Na innych objektach materiał wyglada dobrze a tu nie, dodam ze to zwykly material z kolorem i subdivs zwiekszony do 30 :/ jak obie z tym poradzic?
jacekszy0 Napisano 5 Styczeń 2015 Napisano 5 Styczeń 2015 Mówisz o plamach na tym czarnym całym tle? To pewnie przez zbyt niskie ustawienia irr mapy w GI. Podbicie sampli światła (masz jakieś?) też nie zaszkodzi pewnie potem.
setter14 Napisano 5 Styczeń 2015 Autor Napisano 5 Styczeń 2015 sample swiatla to mam na 30 a irr map mam na high. Bez mapy hdri nie ma tych szumow ale efekt bez mapy mnie nie zadawala
Temporal Napisano 6 Styczeń 2015 Napisano 6 Styczeń 2015 jesli oswietlasz scene hdrka, to z reguly ta musisz lekko zblurowac, bo tak to zawsze beda wychodzic plamy. Hdri do reflectow powinna byc jak zyleta, ale do samego GI nie potrzebujesz az tylu informacji, a przy takich wielkich roznicach w pikselach zawsze beda wychodzic plamy. Wez zrob kopie hdrki, rozmyj ja troche jakims blurem i poswiec jeszcze raz, zobaczysz efekty beda super :)
setter14 Napisano 6 Styczeń 2015 Autor Napisano 6 Styczeń 2015 faktycznie zblurowanie mapy zrobiło robote - dzieki wielkie!
Rekomendowane odpowiedzi