Napisano 6 Marzec 201510 l Panowie, Czy ktos z Was 'wypluwal' juz z Vraya prepassy i tworzyl z nich render w photoshopie? Ja mam problem taki, ze jak zapisuje kolejne prepassy jako tiffy, to w photoshpie, kiedy juz je ustawie jedne nad druga i nadam wlasciwie przenikanie, to koncowy efekt rozni sie troche od rednera, ktory pokazuje Max. Nie mam tego problemu, jak zapisze z Maxa plik EXR z prepassami, wtedy skladam je w photoshopie i obraz wyglada, jak powinien. Tu tylko problem jest taki, ze nie moge tego splaszczyc, a chce miec docelowy plik w 8 bitach z warstwami (tak mnie poprosili), a taka konwersja tez daje niewlasciwy rezultat. Jak te tiffy zapisac, zeby to zlozyc ladnie w calosc? Bo nie wiem, gdzie tu robie blad. tiffy zapisuje jako 8bitowe, no i gamma ustawiam 2,2 (w maxie mam 2,2, vray tez ustawiony na 2,2, color mapping na linear multiply z opcja 'color mapping only, no gamma')
Napisano 6 Marzec 201510 l Autor Zeby zilustrowac problem, wrzucam dwa obrazki. Ten z lewej jest skomponowany z warstw w PS, a ten drugi to zapisany render z Maxa. Ewidetnie sprawa dotyczy jasnych partii. o co tu moze chodzic?