potrzebuje pomocy Napisano 7 Marzec 2015 Napisano 7 Marzec 2015 Witam Was, na wstępie chciałabym zaznaczyć, że kompletnie nie znam się na jakimkolwiek sprzęcie komputerowym. jestem studentką trzeciego roku architektury wnętrz. od właściwie ponad roku, działam w sketchupie i vrayu. wiadomo, że pierwsze moje projekty na studiach nie były tak bardzo skomplikowane, dlatego mój stary laptop (i3 pierwszej generacji, 8GB ramu z kartą Radeon HD 6370M) jakoś mi tam wystarczał (co prawda było trochę nerwów i płaczu ale mimo wszystko jakoś dawał radę). jednak biorąc pod uwagę fakt, że się rozwijam i w tym semestrze już zaczynam robić zdecydowanie większe projekty, niestety zgrzytanie zębami pojawia się już na pierwszych etapach projektowania. dodatkowo na studiach zaczęliśmy właśnie kurs 3ds maxa, a wiem, że ten program wymaga też lepszego sprzętu, także jestem na etapie szukania nowego laptopa. i tak, wiem, że lepiej zainwestować w komputer stacjonarny, aczkolwiek dużo pracuję poza domem i najważniejsza jest dla mnie kwestia mobilności. biorąc pod uwagę, że jestem laikiem zwracam się do Was o pomoc w wyborze parametrów laptopa, oraz z prośbą wytłumaczenia mi danego wyboru. ->czy i7 4710HQ wystarczy, czy koniecznie jest kupno droższego procesora? ->czy konieczny jest dysk SSD (wiem, że jest ważny, ale nie mam pojęcia dlaczego)? ->jaką zakupić kartę graficzną, lepsza jest GTX970M, czy Quadro (czy prawdą jest, że na Quadro mogę wykonać kilka renderów na raz bez obciążania bardzo komputera???? czy prawdą jest, że GTX970M z softem jest tak samo wydajne jak Quadro??) chciałabym aby laptop faktycznie starczył mi na te 3/4 lata projektowania. jeśli chodzi o koszta, to muszę się zamknąć maximum w kwocie 6000zł. bardzo proszę o kilka opinii różnych osób. z góry, ogromnie Wam dziękuję za pomoc!!!
skalpel3d Napisano 10 Marzec 2015 Napisano 10 Marzec 2015 -Co do procesora to patrzyłbym na ten model i7-4720HQ odrobinę szybszy i ma trochę mocniejszy pojedynczy watek w stosunku do modelu który podałaś. Całkiem przyzwoity procesor jak na laptopa :) -SSD nie jest wymagane właściwie jego plus to szybsze otwieranie się systemu i programów, już na samą prace programów nie ma to większego wpływu, stad ten typ dysków używa się jako partycji dla systemu i oprogramowania natomiast jako magazyn należy posiadać w komputerze zwykłe hdd (ssd nadal są dyskami o niezbyt długiej żywotności i dużej usterkowości) -Pracujesz na programach które zasadniczo nie wykorzystują mocy ani gtx ani quadro, vray nie zależnie do jakiego softu jest przeznaczony rendering opiera na procesorze, wersja vray rt jest to tylko system służący do podglądu w czasie rzeczywistym a nie do finalnego renderowania. Natomiast jeśli byś zamierzała zaprzyjaźniać się z takimi rendererami jak Octane render całkowicie oparty na karcie graficznej lub hybrydami jak Idigo itp ( rendering cpu +gpu) to najlepiej w tych programach sprawują się gtx. Kart quadro świetnie spisują się przy bardzo rozbudowanych projektach z masą linii w autocadzie jak w programach takich jak adobe premier i sony vegas. Niestety sprzedawcy często próbują je wciskać ludziom z branży graficznej lub architektonicznej twierdząc że są to karty pro ukierunkowane do tej grupy użytkowników :) Pomijając wszytko inne jako architekt warto abyś się zaprzyjaźniła z takim rendererem jakim jest Corona render, silnik renderujący znacznie szybszy od vray a na dodatek właśnie świetnie się spisujący przy interiorach, łatwy w obsłudze dla osoby początkującej :) Napisz jaką przekątną matrycy ma mieć laptop łatwiej będzie ci poradzić jakiś konkretny model
Rekomendowane odpowiedzi