pudlox Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 Witam Nagromadziłem funduszy i zamierzam złożyć komputer do nauki. Do tej pory pracowałem przy grafice 2D, ale teraz przyszedł czas na pracę przy 3D. Nie jestem pewien w którą dziedzinę zagłębie się na stałe, chce spróbować większości dyscyplin, żeby wybrać tą najbardziej mi odpowiadającą. Jednak od dłuższego czasu myślę o tym, żeby rozwijać się w kierunku animacji. Mam do wydania 3,5 tys zł i potrzebuje procesor, płytę główną, ram, zasilacz i kartę graficzną. Nie znam się na renderach, dopiero będę to wszystko poznawal. Moja propozycja: i7 4790k, asrock pro4, 16 gb, 650w, gtx660 ti - - - Połączono posty - - - Chciałbym spróbować iść w renderować po karcie graficznej, dlatego teraz na próbę gtx660 ti, a późnej chciałbym docelowo. Zakupić gtx980 ti/Titan x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 650W chyba będzie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 Olaf starczy 650 spokojnie zwlaszcza jesli Pudlox nie pozaluje kasy i wezmie seasonica np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudlox Napisano 27 Maj 2015 Autor Share Napisano 27 Maj 2015 Myślałem o XFX lub Super Flower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudlox Napisano 27 Maj 2015 Autor Share Napisano 27 Maj 2015 Czy macie jeszcze jakieś wskazówki? Może któryś z kolegów przybliżyć mi temat renderingu GPU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 Co do tych zasilaczy to ciezko mi cokolwiek powiedziec. Ja nie zalowalem na seasonic platinum. Zasilacz zostaje Ci na dlugo. Poczytaj sobie opinie i bedziesz wiedzial czy tamte sa ok. To nie jest forum specow od sprzetu wiec nie wiem czy ktos Ci konkretnie doradzi. Co do GPU.. Generalnie to warto bo koszt sprzetu do predkosci renderowania jest o wiele korzystniejszy. Kupujac dobra karte Nvidii z serii GTX dostaniesz mozliwosc szybkiego renderowania. Sa tylko 3 wazne kwestie. 1. Karta koniecznie Nvidii 2. Na dzis dzien minimum 4GB ramu 3. Nalezy tylko pamietac ze nie sa to karty przeznaczone do renderowania tylko do gier, ale generalnie nie powinno to w niczym przeszkadzac. Pojawialy sie glosy ze moga nie byc przystosowane do dlugotrwalych obciazen. Moj GTX 670 4GB ram np po bardzo dlugim renderowaniu pokazal mi 2-3 razy jakies krzaczory. Ale mozliwe ze to przez system OSX i kiepskie sterowniki. Na procku renderowanie nigdy nie przynosilo przykrych neispodzianek. podsumowujac. Tak, warto isc w GPU :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudlox Napisano 27 Maj 2015 Autor Share Napisano 27 Maj 2015 Dzięki ;) Im więcej czytam, tym bardziej przekonuje się do renderowania za pomocą GPU. Założyłem jeden wątek, aby dowiedzieć się ile vram będzie mi potrzebne, czy do animacji wystarczy mi 6 Gb czy muszę kupić Titan X z 12 Gb, ale nie dowiedziałem się, więc może tutaj ktoś mi odpowie na ten dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 Nie da sie jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie. Zalezy ile geometrii i ile tekstur. Generalnie 6GB jest spoko :) mi 4Gb tylko raz zabraklo przy projektach takich jak w portfolio. Ale to chyba i tak z mojej winy bo cos tam pomieszalem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
materalia Napisano 30 Czerwiec 2015 Share Napisano 30 Czerwiec 2015 dobierz sprzęt do programu 3D jakim jesteś zainteresowany, a nie na odwrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi