Napisano 25 Czerwiec 20159 l Witam, mam problem, z którym na raty próbuję się uporać od kilku tygodni jednak brak mi doświadczenia i wiadomości w 3ds max. Staram się zrobić animację, otwierania i zamykania butelki takiej jak na obrazku - Element na nakrętce nazwijmy dystanserem, chodzi o to, że jego początkowe położenie jest inne niż na obrazku ( i tak ma być), następnie ustawiam i obracam go tak, że jest umiejscowiony na nakrętce jak na obrazku. Następnie chciałbym odkręcić i odsunąć do góry nakrętkę, jednak dystanser obraca się wokół innej osi obrotu niż nakrętka i animacja nie wychodzi. Chciałbym, aby dystanser obracał się wokół tej sami osi co nakrętka. Próbowałem linkowania/grupowanie/zmiany pivota (pewnie nieudolnie), jednak gdy coś zmieniam to ma to wpływ na wcześniejsze klatki animacji i cała animacja się rozjeżdża. Czy da się dla tych dwóch elementów ustawić na "chwilę" wspólną oś obrotu lub unieruchomić dystanser względem nakrętki, a potem wrócić do wcześniejszych ustawień? Dotatkowy obrazek Trochę namieszałem, ale może ktoś się tym zainteresuje. Z góry dziękuję za pomoc. ps. Uzywam 3ds Max Design 2014 Edytowane 25 Czerwiec 20159 l przez Exo89
Napisano 26 Czerwiec 20159 l Autor Witam jeszcze raz. Problem rozwiązałem - jednak w inny sposób. Po prostu zmieniłem pivot dla supportera jeszcze przed animacją i wszystkie ruchy zanimowałem od nowa - dużo tego nie było. Sprawa nie jest już pilna, ale zagadnienie zmiany osi obrotu w trakcie trwania animacji dalej jest aktualne, więc jeśli ktoś chciałby podzielić się wiedzą, to bardzo proszę.
Napisano 26 Czerwiec 20159 l Nie wiem jak to sie robi w Maxie, ale moze wystarczyloby stworzyc pare Locatorow, sparentowac jeden do drugiego i po prostu obracac ten, ktory w danej chwili potrzebujesz?