Napisano 25 Czerwiec 20159 l Hej Sytuacja przykladowa: steruje BlendShapem (BS) za pomoca Set Driven Key (SDK), czyli nie kluczuje bezposrednio BS. Zeby go jednak wyexportowac w FBXie potrzebuje te animacje wypiec na wspomnianego BS. Uzywajac Edit>Keys>Bake Simulation otrzymuje to, czego potrzebuje, jednak trace polaczenie z kontrolerami SDK. Czy jest sposob, zeby miec jedno i drugie i nie martwic sie po wypieczeniu, czy wcisnalem Undo odpowiednia ilosc razy?;)
Napisano 25 Czerwiec 20159 l Bez jakiegoś oskryptowania nie widzę metody :( Najprostsza droga to chyba chamski save-bake-export-reopen. Jeśli będziesz kombinował ze skryptem to podsyłam trop: node choice Maya go tworzy jak się wypieka rigidbody - w teorii pozwala to symulować i wypiekać na przemian, w praktyce jakoś nigdy z tego nie skorzystałem. Jak się znajdzie prostszy sposób, chętnie posłucham powodzenia
Napisano 25 Czerwiec 20159 l Autor DZieki za tipsa. Za cienki jestem i za malo mi zalezy, zeby az tak sie w to wgryzac;) Jak o tym pomyslalem to technicznie nie ma to sensu, zeby jednoczesnie wartosc szla z parametru innego obiektu i z siebie samego. Glupota. Chyba, ze faktycznie jakis node - moze ten wspomniany przez Ciebie, ktory w DG decyduje skad aktualnie idzie kontrola. Anyway - chyba skonczy sie na metodzie "chamski save-bake-export-reopen". Boje sie go, bo czesto mam odruch Ctrl+Save przed zamknieciem ;) Dochodzi wiec wersjonowanie, jako kolejna warstwa zabezpieczen przed nadpisaniem;)))) edit: btw, przez chwile mialem nadzieje, ze przy exporcie do FBX mozna po prostu uzyc opcji Bake Animation (wlacznie z Resample All), ale nie dalo porzadanych rezultatow.
Napisano 26 Czerwiec 20159 l Reanimator włącz sobie incremental save to przestaniesz się bać nadpisania sobie sceny bo będziesz mógł wrócić do poprzedniego stanu.
Napisano 26 Czerwiec 20159 l Możesz też zrobić taki patent jak myśmy zrobili w Platige'u - przed wypuszczeniem riga na produkcję musieliśmy wykonać na nim kilka stratnych operacji, co powodowało własnie co jakiś czas utratę części pracy przez ctrl+s. Dlatego do skryptu który "czyścił" rig dodaliśmy to: scene_name = cmds.file(sn=True, q=True) file_path, extension = str(scene_name).rsplit(".", 1) cmds.file(rn=file_path + "_cleaned." + extension) Wtedy nawet jak ktoś się rypnął w niewłaściwym momencie to scena się zapisywała z inną nazwą.