Skocz do zawartości

Wypiekanie Blend Shapes z zachowaniem Driven Key

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Sytuacja przykladowa: steruje BlendShapem (BS) za pomoca Set Driven Key (SDK), czyli nie kluczuje bezposrednio BS.

Zeby go jednak wyexportowac w FBXie potrzebuje te animacje wypiec na wspomnianego BS.

Uzywajac Edit>Keys>Bake Simulation otrzymuje to, czego potrzebuje, jednak trace polaczenie z kontrolerami SDK.

Czy jest sposob, zeby miec jedno i drugie i nie martwic sie po wypieczeniu, czy wcisnalem Undo odpowiednia ilosc razy?;)

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Bez jakiegoś oskryptowania nie widzę metody :(

Najprostsza droga to chyba chamski save-bake-export-reopen.

Jeśli będziesz kombinował ze skryptem to podsyłam trop: node choice

Maya go tworzy jak się wypieka rigidbody - w teorii pozwala to symulować i wypiekać na przemian, w praktyce jakoś nigdy z tego nie skorzystałem.

Jak się znajdzie prostszy sposób, chętnie posłucham

powodzenia

Napisano

DZieki za tipsa.

Za cienki jestem i za malo mi zalezy, zeby az tak sie w to wgryzac;)

Jak o tym pomyslalem to technicznie nie ma to sensu, zeby jednoczesnie wartosc szla z parametru innego obiektu i z siebie samego. Glupota.

Chyba, ze faktycznie jakis node - moze ten wspomniany przez Ciebie, ktory w DG decyduje skad aktualnie idzie kontrola.

Anyway - chyba skonczy sie na metodzie "chamski save-bake-export-reopen". Boje sie go, bo czesto mam odruch Ctrl+Save przed zamknieciem ;) Dochodzi wiec wersjonowanie, jako kolejna warstwa zabezpieczen przed nadpisaniem;))))

edit:

btw, przez chwile mialem nadzieje, ze przy exporcie do FBX mozna po prostu uzyc opcji Bake Animation (wlacznie z Resample All), ale nie dalo porzadanych rezultatow.

Napisano

Możesz też zrobić taki patent jak myśmy zrobili w Platige'u - przed wypuszczeniem riga na produkcję musieliśmy wykonać na nim kilka stratnych operacji, co powodowało własnie co jakiś czas utratę części pracy przez ctrl+s. Dlatego do skryptu który "czyścił" rig dodaliśmy to:

scene_name = cmds.file(sn=True, q=True)
file_path, extension = str(scene_name).rsplit(".", 1)
cmds.file(rn=file_path + "_cleaned." + extension)

Wtedy nawet jak ktoś się rypnął w niewłaściwym momencie to scena się zapisywała z inną nazwą.