Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim

Ile czasu potrzebuje programista na stworzenie gry karcianej? Najlepiej w c sharpie, chociaż może być dowolnym języku, tak jak i programie. Załóżmy, że mam już grafikę ,interfejsy na warstwach, animacje, pomysł na grę itd. Trzeba to po prostu "ożywić". Jak dużo pracy kosztuje zrobienie z tego grywalnej gry, stworzenie działającej relacji między kartami, działającego interfejsu itd.

Kart jest ok 70. Postaci jest 40, reszta to karty typu prezent, trucizna itd. Chodzi o to ,że zachodzą też pewne relacje z

drugim graczem (komputerem), można z nim konkurować albo współpracować.

Wiem, że dość ogólnikowo napisane, ale chce wiedzieć czy to zajmie 200, 500,1000, czy 5000 godzin....?

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Od zera do nieskończoności :P Zależy naprawdę od doświadczenia programisty (ogólnego i w grach), tego na ile twój projekt mechaniki jest poprawny i da się go zrealizować. Z tego co piszesz wynika, że potrzeba też działającego AI. Jeśli mam zgadywać, to ktoś w miarę ogarnięty powinien zrobić większość podstaw w kilkadziesiąt godzin, a potem dopieszczać drugie tyle.

Napisano

w tydzien spokojnie mozna naipsac dobry interfejs do rozbudowanej gry (rozne wspolczyniki itp. Slabszemu w produkcji gier programiscie zajmie to ze 2-3 tygodnie. Jezeli masz tam doswiadczenie, progi levelove rozne dodatkowe przenikajace sie wspolczynniki to trzeba dodac ze 2-3tyg na testy o ile chcesz miec dokladnie przetestowany produkt. Ale z dobrym programista to bedzie 2-3 dni. zatem 10-30dni na interfejs

Sprawa kart jest duzo bardziej zlozona, bo ktos z mniejszym skillem polozy projekt w tym miejscu. Nawet super dobremu z gotowymi bibliotekami - a takich raczej ciezko zakontraktowac - musi tozajac ze 2tyg. Plus testy.

Wyjdzie ze 200h ale to bym zapisal raczej jako zaawansowany prototyp. Testy z grupa docelowa i ogolne granie pokaze szybko czego nie zrobiles albo nie przewidziales lub tez co okazalo sie zlym pomyslem wnioskujac po feedbacku testerow. Kolejny etap to jakies nastepne 200-400h czyli liczba 500 peknie na 99% co daje ok 3mies