Napisano 27 Marzec 200321 l Zrobiłem sobie całkiem sporą scenke w 3ds max R4 - został teraz tylko rendering. Wszystko było oki do tej pory - kiedy robiłem nowe ujęcie (1000 klatek) podczasr renderingu wyskoczył błąd Runtime error 266 at 00001f10. Ciekawą sprawą jest że max renderuje jakoś ilość klatek a potem to samo (nie chodzi tu o konkretny numer klatki np renderuje od 0 do 20 albo od 10 do 30 itp). Sprawdzałem czy coś sie nie pomotało wiec otworzyłem wersje scenki z ostatniego udanego renderingu (też 1000 klatek) i to samo. Mam 2 kości kongstone 256 MB, procka 2GHZ na płycie GB GA7VAX karte graf GF 4 TI 4200 LE 128 DDR agp x 8. POMOCY LUDZIE POMOCY
Napisano 27 Marzec 200321 l Przykro mi nie mogę ci pomóc.... Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.... I nie jestem programistą ;)
Napisano 27 Marzec 200321 l Autor Chyba mnie ...... 3 godzinki renderowania i dup. Znowu to samo Dołożyłem jeszcze jedną kostke DDr 256 333 teraz są już trzy wiec chyba to nie wina braku pamiątek - (scena ma 10 MB) . Czy jak mnie wywali podczas renderu animacji jest jakaś szansa odzyckać tą część która sie wyrenderowała?? (to jest avik skompresowany w XVID) Próbowałem divfixa i nic. Błagam pomocy. Teraz przeinstaluje 3ds. Moze to coś da ale pewno sie znowu przekonam dopiero po 3 godzinkach renderowania - i tu jest właśnie bół. LUDZE RATUNKU - musze skończyć wszystko na niedziele rano !!!!!
Napisano 27 Marzec 200321 l Renderuj w częściach albo najlepiej w jpg. Będzie ci pisał numery klatek... Jeśli znowu będzie zjazd to zaczniesz od następnej... Aaaa.... Zaraz :) A czy to przypadkiem nie wina XVID?? On chyba ma tendencje do zwisów słyszałem. Skompresuj to jako Indeo z serii 10. Jest prawie bezstratne. Potem możesz to do DivX (bardzo stratny).
Napisano 27 Marzec 200321 l Autor Przeinstalowałem 3ds - zobacze teraz - ostatnio miałem w pracy swój dysk prywatny - i podpiołem go do firmowego kompa - ale zanim pozgrywałem scenki coś mnie podkusiło uruchomić 3ds-a a cdilla ma to do siebie ze jak znajdzie drugą w systemie to sie wywala - przeinstalowałem obie - moze to było mało - zobacze teraz - w razie co Gotham mozna na GG ??
Napisano 28 Marzec 200321 l Autor Odinstalowałem 3ds - wywaliłem cdille - wykopałem resztki 3ds-a - zainstalowałem od nowa - to samo - co ciekawe przy innych scenach bardziej rozbudowanych ten sam problem -BRAŁAM LUDZIE - RUNTIME ERROR 226 albo 203 albo abnorbal program termination (oczywiście z runtime)
Napisano 28 Marzec 200321 l Troche sie zamieszania zrobilo, ale o ile dobrze rozumuje to: - TYLKO ta jedna scena wywala Ci taki blad podczas renderingu animacji - na przypadkowej klatce ? - Sprawdzales scene na innym kompie i innym systemie i bylo to samo - Reinstalka maxa nic nie pomogla Hmm juz myslalem ze tylko mnie sie przytrafiaja rozne dziwactwa, na ktore nikt nie ma odpowiedzi - a tu prosze! Odpada kwestia wadliwego sprzetu, skoro na roznych kompach jest tak samo. Co moge poradzic tzn co ja bym jeszcze sprobowal w takiej sytuacji: - wczytac wszystkie obiekty z tej sceny poprzez MERGE do nowej pustej sceny (informacje o animacji powinny tez sie poprawnie zachowac) i wlaczyc animacje - zainstalowac nowsza wersje maxa i sprobowac renderingu. - jesli to nic nie da, to juz bym podejrzewal ze to wina jakiegos obiektu albo efektu, ktory jest w scenie - jakos bym probowal (na oko) logicznie znalesc kto jest winien. Ewnetlualnie uzyc tych samych obiektow w nowej scenie i jeszcze raz zmontowac animacje? Trudna sprawa i chyba zarazilem mojego kompa, bo teraz mi sie max zawiesil przy renderingu :D Wydaje mi sie ze musisz sam znalesc winowajce, to specyficzny problem i pewnie przytrafia sie indywidualnie (ja juz cos o tym wiem) powodzenia pozdr Marek
Napisano 28 Marzec 200321 l Autor Moze od poczatku - zrobiłem scenke (10MB)- zrobiłem kilka ujęć i postanowiłem renderować na dwa kompy - wziołem dysk z domu do pracy - przegrałem scenke i zapuściłem rendering -(zapomniałem odłączyć dysku z domu i wywaliła sie cdilla - znalazła swoją drugą kopie -wywaliłem ją zainstalowałem jeszcze raz ) Zapusciłem render - w pracy ładnie sie wyrenderowało w domu kicha. Zaczeło sie wywalać. W pracy też na drugi dzien zaczeło sie wywalać - nawet na tych ujęciach które przedtem byly ok a nic nie dodawałem do scenki poza ustawieniami swiateł. Co ciekawe nie chodzi tu o felerne klatki - chodzi o ich ilość - np renderuje 200 klatek i wypada - nieważne czy od 1 do 200 czy od 50 do 250 - mozna by pomyśleż ze brak pamieci - ale w domu mam 768 MB ra,m i to są kości kingston wiec juz nic nie kumam - [Edited on 28-3-2003 by MareG]
Napisano 28 Marzec 200321 l skoro tak to ja bym reinstalowal caly system - format po prostu. Czasem tak sie zdarza, ze kompletna reinstalka programu nic nie daje - ten blad gdzies tam siedzi gleboko w systemie i nic go juz nie usunie! Ja na Twoim miejscu poswiecilbym ten dzien i zrobil format jednego kompa. Acha postaw sobie w2k w pracy bo ten ME to jakies podejrzane dziwactwo, ze max w ogole na tym chodzi to juz mnie dziwi :) Wiecej nic Ci nie poradze, bo nic wiecej wymyslic sie nie da - no chyba ze znajdzie sie ktos - kto mial identycznie to samo i udalo mu sie jakos to naprawic... pozdr [Edited on 28-3-2003 by MareG]
Napisano 29 Marzec 200321 l Autor Przeinstalowałem całą winde - teraz jest ok - DZIEKI WSZYSTKIM Pozdrówko dla waści
Napisano 8 Kwiecień 200321 l Ja miałem podobny problem, to sie wk()łem i robiłem animke jako nieskompresowany AVI. W ciul miejsca to zajmuje, ale potm poskładasz to sobie byle jakim programikiem i skomresujesz do divixa. Ma to jeszcze tą zaletę, że możesz sobie wmontować inne sceny i napisy.
Napisano 14 Kwiecień 200321 l Po co do avi? Ja zawszę renderuję jako jpg, a póżniej kompresuję do DivX\'a w video post.Sama kompresja jpg do DivX jest bardzo szybka.