Mirrage Napisano 27 Wrzesień 2015 Napisano 27 Wrzesień 2015 Zainstalowałem właśnie Houdiniego na nowo powstałym CentOS lecz pojawił sie problem z jego uruchomieniem gdyż próbowałem odpalić go klikając na ikonkę ale również z konsoli, która wyrzuciła mi komunikat, iż w tmp znajduje się txt z logiem odnośnie crashowania się programu i wygląda on tak: Crash report from aoe; Houdini FX Version 14.0.201.13 [linux-x86_64-gcc4.8] Uptime 0 seconds Sun Sep 27 17:42:19 2015 Caught signal 11 Traceback from 6071 ThreadId=0x7fcea137b980 AP_Interface::coreDumpChaser(UTsignalHandlerArg) AP_Interface::si_CrashHandler::chaser(UTsignalHandlerArg) signalCallback(UTsignalHandlerArg) UT_Signal::UT_ComboSignalHandler::operator()(int, siginfo*, void*) const UT_Signal::processSignal(int, siginfo*, void*) _L_unlock_13 QReadWriteLock::lockForWrite() QGLWidget::deleteTexture(unsigned int) QGLContext::~QGLContext() QGLContext::~QGLContext() QGLWidget::~QGLWidget() re_QGLWidget::~re_QGLWidget() QObjectPrivate::deleteChildren() QWidget::~QWidget() QWidget::~QWidget() QObjectPrivate::deleteChildren() QWidget::~QWidget() re_QWindowWidget::~re_QWindowWidget() RE_QtWindow::~RE_QtWindow() RE_QtWindow::~RE_QtWindow() UI_Window::~UI_Window() QT_Window::~QT_Window() FUSE_AnonymousStats::~FUSE_AnonymousStats() FUSE_AnonymousStats::~FUSE_AnonymousStats() FUSE_App::~FUSE_App() FUSE_App::~FUSE_App() FUSE_HoudiniBinariesApp::~FUSE_HoudiniBinariesApp() __run_exit_handlers __GI_exit UT_Exit::doExit(int, bool) RE_OGLRender::initGLState() RE_OGLRender::makeCurrent(bool) RE_OGLRender::lockContextForRender() RE_QtWindow::openWindow(int, int) QT_Window::doOpen() UI_Window::handleEvent(UI_Event*) UI_Queue::processNextEvent() UI_Queue::drain() UI_Queue::drainEvents(bool, bool) OPUI_MainApp::loadFilesAfterUiOpen(UI_Event*) UI_Queue::processNextEvent() UI_Queue::drain() UI_Queue::eventLoop() main __libc_start_main _start Ma ktoś jakiś pomysł ponieważ nie mogę sie doszukać błędu. Taką samą wersję edukacyjną mam na moim Windowsie i wszystko jest ok.
ZirakKhazad Napisano 27 Wrzesień 2015 Napisano 27 Wrzesień 2015 (edytowane) Na dobry początek proponował bym spróbować z bardziej aktualną instalką Houdiniego. :) Proponował bym próbować z wersjami 14.0.4xx Edytowane 28 Wrzesień 2015 przez ZirakKhazad
Mirrage Napisano 28 Wrzesień 2015 Autor Napisano 28 Wrzesień 2015 To jest właśnie najnowsza dostępna na stronie wersja :( Gdzieś czytałem, że jest to problem z OpenGL.. Zapomniałem wspomnieć, że instalowałem na VMware 10
tmdag Napisano 29 Wrzesień 2015 Napisano 29 Wrzesień 2015 Nie widze zadnych problemow na centosie. upewnij sie, ze to najnowsza, STABILNA wersja oraz, ze masz najnowsze sterowniki Nvidii. Jest jakis sens instalowania tego przez VMware??
ZirakKhazad Napisano 29 Wrzesień 2015 Napisano 29 Wrzesień 2015 (edytowane) Czy problem jeszcze istnieje? Wersja jest jak w komunikacie o błędzie czy już 14.0.444? Jaką wersje sterowników do karty graficznej masz zainstalowaną? Edytowane 29 Wrzesień 2015 przez ZirakKhazad
SYmek Napisano 1 Październik 2015 Napisano 1 Październik 2015 Nie widzi urządzenia OpenGL, VMWare nie wspiera zdaje się wirtualizacji OpenGL na Linuksie (tylko Windows?).
Mirrage Napisano 2 Październik 2015 Autor Napisano 2 Październik 2015 Nie widzi urządzenia OpenGL, VMWare nie wspiera zdaje się wirtualizacji OpenGL na Linuksie (tylko Windows?). Dokładnie tak jak napisał SYmek i udało mi się to również wyczytać w internecie. Zrezygnowałem więc z VM i zainstalowałem na twardzielu. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki do mojej karty graficznej lecz pojawił się popularny problem z rozdzielczością. Na jednym z monitorów jest ok czyli 1920x1080 a na drugim max jaki mogłem dać to 640x480 gdzie po dodaniu kilku wpisów w xorg.conf udało mi się zmienić ten limit do 1024x768 lecz ciągle nie mam pojęcia jak uzyskać taką rozdzielczość jak na tym, który ma 1920x1080. Poniżej wrzucę xcorg i zaraz zabiorę się za instalację Houdiniego i mam nadzieję, że teraz nie będzie problemu. Obym się odnalazł w tym środowisku :) Nie ma to jak Program Files na Win gdzie wszystkie programy się instalują :D # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 340.93 (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-03) Wed Aug 19 17:11:04 PDT 2015 Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" FontPath "/usr/share/fonts/default/Type1" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" Option "Enable" "True" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" #HorizSync 28.0 - 33.0 #VertRefresh 43.0 - 72.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" Option "NoLogo" "1" Option "RenderAccel" "1" Option "RegistryDwords" "PerfLevelSrc=0x3333" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Subsection "Display" Depth 24 Modes "1920x1080_75.00" EndSubsection EndSection
ZirakKhazad Napisano 5 Październik 2015 Napisano 5 Październik 2015 Tak to powinno wyglądać każdy monitor powinien mieć swoją sekcje. Jeszcze warto zwrócić uwagę by synchronizacja pionowa i pozioma była zgodna ze specyfikacją monitora. https://gist.github.com/daemox/6325050
Rekomendowane odpowiedzi