TomaszBaraniecki Napisano 29 Wrzesień 2015 Napisano 29 Wrzesień 2015 (edytowane) Cześć :) Od pewnego czasu modeluje sobie custom'owego Chevroleta Camaro z 1973, link do referencji: http://www.speedhunters.com/2014/09/raging-heavyweight-pro-touring-camaro/ Docelowo chcę go zrobić low-poly, jako model do gry, razem z wnętrzem, żeby można było nim jeździć z kamerą zza kierownicy. Jestem bardzo ciekaw Waszych opinii i porad, bo przyznam się szczerze, że siatka nie jest za piękna, momentami wręcz straszna. Trochę się przy nim pogubiłem bo mam blueprint'a z wersji 'stock'owej, a ta wersja jest lekko poszerzana. Szczególnie widać to na refleksach. Dodam, że jest to mój drugi samochód w życiu, pierwszy możecie zobaczyć tutaj: http://max3d.pl/forum/threads/99204-Model3D-Samoch%C3%B3d-Post-Apo W ogóle mam pytanie czy refleksy na karoserii auta high-poly są aż tak ważne w game art'cie jak przy fotorealistycznych renderach? Jeśli w silniku siatka low-poly będzie równo rozłożona to refleksy będą poprawne? Bo pewnie wszystkie nierówności wyjdą na normal map'ach. Render'y z Blender Cycles: Siatka: Edytowane 1 Październik 2015 przez TomaszBaraniecki
illusion Napisano 29 Wrzesień 2015 Napisano 29 Wrzesień 2015 Hej, model wygląda całkiem dobrze jednak jest kilka rzeczy, które mógłbyś poprawić. Przyjrzyj sie tylnej części auta, jest tam parę loopów, które wydają się zbędne lub brak ich kontynuacji. Naroża szyb mógłbyś poprawić, żeby nie było w nich pojedynczej krawędzi tylko podwójna, jakby zbewelowana, wtedy będziesz miał łagodniejsze przejście. Tak samo ten loop, który nad nadkolem przechodzi z podwójnego w pojedynczy też niepotrzebnie generuje zamieszanie.
TomaszBaraniecki Napisano 29 Wrzesień 2015 Autor Napisano 29 Wrzesień 2015 Dzięki za odpowiedź :) Mógłbyś zaznaczyć o które loop'y konkretnie Ci chodzi? Z szybą wiem co jest źle.
TomaszBaraniecki Napisano 1 Październik 2015 Autor Napisano 1 Październik 2015 Pobawiłem się trochę karoserią z tyłu, bo troche przekłamana była w stosunku do oryginału. Teraz to wygląda tak:
DrRambo Napisano 1 Październik 2015 Napisano 1 Październik 2015 Siatka trochę wygląda jakby nie miała być dobra i poprawna, a tylko w miarę się prezentować po TS. Moim zdaniem dużo poprawek w siatce musi być. Likwidacja trójkątów na niepłaskich powierzchniach, nawet jakiś 5 bok się znalazł. Kilka loopów się łączy i zaraz rozdziela.
TomaszBaraniecki Napisano 5 Październik 2015 Autor Napisano 5 Październik 2015 Pogrzebałem trochę w tylnej części:
Rekomendowane odpowiedzi