Napisano 22 Październik 20159 l Witam, Zrobiłem kanapę w 3ds maxie i importowałem do zbrush'a gdzie dodałem detale i pokolorowałem całość metodą spotlight. Wyeksportowałem texture map i displacement map (oczywiści przed exportem wykonałem flip V) i zaimportowałem z powrotem do 3ds maxa. Przed całym procesem nie robiłem unwrap uwv w 3ds maxie, a w zbrush'u UV Master. Więc rozumiem, że jeżeli własnoręcznie zaznaczyłem miejsca gdzie chcę aby obiekt był rozłożony w UV Master to powinienem wyexportować również tą kanapę jako obj i zaimportować do 3ds maxa i wtedy umieścić na niej wyeksportowane z zbrush'a mapy. Mam rację? I inne pytanie. Jak poprawnie zaimportować texture map i displacement map, które wykonałem w zbrush'u na obiekt w 3ds maxie? Próbuję ale obiekt nie wygląda tak ja bym chciał. Tzn. mam problem z displacement map. Gdy displacement map jest ustwiony na 100procent, render wygląda tragicznie. Czy gdy displacement map jest ustawiony na 100% to nie powinien odzwierciedlać tego jak mapa wyglądała w zbrushu a zmniejszając jej wartość w 3ds maxie się ją poprostu zmniejsza? Edytowane 23 Październik 20159 l przez grzechu14