Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej, przepraszam z góry że pytam o coś, czego wyjaśnienie pewnie gdzieś już jest. Mnie niestety nie udało się go znaleźć a deadline jest jutro...

Potrzebuję przetransferować kolor do chmurki utworzonej przez Cloud - chodzi o nasiąkanie waty cieczą.

Czy jest w ogóle możliwe transferowanie koloru do volumów w sopach / vopach? Czy raczej trzeba by było zrobić jakiś shader?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

EDIT: Z grubsza zrobiłem co chciałem Volume Mixem, ale podtrzymuję pytanie.

Edytowane przez jamnique

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Hej, przepraszam z góry że pytam o coś, czego wyjaśnienie pewnie gdzieś już jest. Mnie niestety nie udało się go znaleźć a deadline jest jutro...

Potrzebuję przetransferować kolor do chmurki utworzonej przez Cloud - chodzi o nasiąkanie waty cieczą.

Czy jest w ogóle możliwe transferowanie koloru do volumów w sopach / vopach? Czy raczej trzeba by było zrobić jakiś shader?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

EDIT: Z grubsza zrobiłem co chciałem Volume Mixem, ale podtrzymuję pytanie.

Jasne, że możesz transferować kolor na Volume'a w SOPach/VOpach.

Jeśli z Volume na Volume'a to używasz VolumeSampleVectorVOP podając mu P swojego Voxela. Jeśli z punktów, w VolumeVopie otwierasz PointCloud in szukasz w pobliżu voxela punktów. Jeśli z poligonów, szukasz najbliższego poligonu za pomocą xyzdist VOP i potem próbkujesz za pomocą PrimitiveAttribute. Możliwości jest wiele, zależnie od tego, co Cię interesuje.

Napisano
  • Autor

Dzięki SYmek! Pewnie minie sporo czasu zanim zrozumiem całą odpowiedź, ale już są pierwsze sukcesy ;-)

Na dobry początek poszedłem w PointClouda. Czy dobrze rozumiem że to ma działać tak, że z Volume VOPa dostaję volume przycięty według atrybutu point clouda i potem robię po prostu merge tego volume z oryginalnym volumem?

Volume_VOP.jpg

SOPs_setup.jpg

W tej chwili mam po jednym Volume VOPie na każdą składową koloru. Tak się to robi, czy jest jakiś prostszy sposób żeby z jednego Volume VOPa wydobyć Cd i jakoś go narzucić volumowi?

Edytowane przez jamnique

Napisano
  • Autor

Dzięki panowie. Za słabo znam Houdiniego żeby z marszu zrozumieć i zastosować to co proponujecie, ale powoli się przegryzam. Poniewczasie znalazłem w przykładach z helpa coś na temat:

Volume_from_Attrib.jpg

Edytowane przez jamnique