Napisano 8 Listopad 20159 l Hej, przepraszam z góry że pytam o coś, czego wyjaśnienie pewnie gdzieś już jest. Mnie niestety nie udało się go znaleźć a deadline jest jutro... Potrzebuję przetransferować kolor do chmurki utworzonej przez Cloud - chodzi o nasiąkanie waty cieczą. Czy jest w ogóle możliwe transferowanie koloru do volumów w sopach / vopach? Czy raczej trzeba by było zrobić jakiś shader? Będę wdzięczny za podpowiedź. EDIT: Z grubsza zrobiłem co chciałem Volume Mixem, ale podtrzymuję pytanie. Edytowane 8 Listopad 20159 l przez jamnique
Napisano 8 Listopad 20159 l Hej, przepraszam z góry że pytam o coś, czego wyjaśnienie pewnie gdzieś już jest. Mnie niestety nie udało się go znaleźć a deadline jest jutro... Potrzebuję przetransferować kolor do chmurki utworzonej przez Cloud - chodzi o nasiąkanie waty cieczą. Czy jest w ogóle możliwe transferowanie koloru do volumów w sopach / vopach? Czy raczej trzeba by było zrobić jakiś shader? Będę wdzięczny za podpowiedź. EDIT: Z grubsza zrobiłem co chciałem Volume Mixem, ale podtrzymuję pytanie. Jasne, że możesz transferować kolor na Volume'a w SOPach/VOpach. Jeśli z Volume na Volume'a to używasz VolumeSampleVectorVOP podając mu P swojego Voxela. Jeśli z punktów, w VolumeVopie otwierasz PointCloud in szukasz w pobliżu voxela punktów. Jeśli z poligonów, szukasz najbliższego poligonu za pomocą xyzdist VOP i potem próbkujesz za pomocą PrimitiveAttribute. Możliwości jest wiele, zależnie od tego, co Cię interesuje.
Napisano 9 Listopad 20159 l Autor Dzięki SYmek! Pewnie minie sporo czasu zanim zrozumiem całą odpowiedź, ale już są pierwsze sukcesy ;-) Na dobry początek poszedłem w PointClouda. Czy dobrze rozumiem że to ma działać tak, że z Volume VOPa dostaję volume przycięty według atrybutu point clouda i potem robię po prostu merge tego volume z oryginalnym volumem? W tej chwili mam po jednym Volume VOPie na każdą składową koloru. Tak się to robi, czy jest jakiś prostszy sposób żeby z jednego Volume VOPa wydobyć Cd i jakoś go narzucić volumowi? Edytowane 9 Listopad 20159 l przez jamnique
Napisano 9 Listopad 20159 l Autor Dzięki panowie. Za słabo znam Houdiniego żeby z marszu zrozumieć i zastosować to co proponujecie, ale powoli się przegryzam. Poniewczasie znalazłem w przykładach z helpa coś na temat: Edytowane 9 Listopad 20159 l przez jamnique