Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od dłuższego czasu pracuję nad moim shortem dyplomowym korzystając z Myji oraz Houdiniego. Gdy nadszedł czas na render wydało mi się oczywiste, że zrobię to w Arnoldzie lecz nie wiem z jakiego powodu ale bardzo często przy testowych renderach z displacementem miałem errory i w połowie renderowania klatki program się wysypuje. Stwierdziłem więc, że spróbuję zrobić to w Vray lecz tutaj też wyskakuje coś w stylu:

// Error: line 1: Not enough objects or values. //

// Error: line 1: Not enough objects or values. //

// D:/Inne/PULPIT/Maya/Dyplom - 2015_2016/Teren/scenes/vray.mb //

// Warning: The 'linear workflow' option is deprecated and will be removed. Consider turning it off. //

// Error: line 1: Exception [module=1] : Rendering region (320,120)-(328,128) //

// Error: There was a fatal error rendering the scene. //

Moja scena zawiera jeden plane o wymiarach 2048x2048 oraz trzy mapki : kolor 4k, displacement 2k do terenu oraz specular mapkę 2k.

Czyściłem pref folder i niestety nic nie pomagało. Do plejna zrobiłem VrayDisplacement, w którym edg lenght mam na 4 a max sub na 15 (zakładka subdivision and displacement quality).

Ma ktoś jakieś wskazówki co może być przyczyną? Wydaje mi się, że nigdzie nie przesadziłem z ustawieniami gdyż są one całkiem standardowe.. Zwiększyłem sobie nawet dynamic memory limit z 5k na 12k oraz próbowałem regulować region divisionem lecz to też nic nie pomogło. Podczas renderowania Maya wykorzystuje zaledwie 4gb RAM z dostępnych 16 i tylko CPU chodzi na 100%. Testowe rendery robię a raczej chcę robić w 640x480 ale ciągle mam ten "fatal error rendering the scene" więc nie wiem jak wyrenderuję sobie to w 720p tak jak zakląłem.

Z góry wielkie dzięki za wszelkie wskazówki.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Możesz spróbować 3delight'a - b. dobrze radzi sobie z displacem, pierwsza licencja jest za darmo.

Druga rzecz, zauważyłem, że masz spacje w ścieżce projektu. Daruj sobie dziwne problemy i nie używaj spacji w nazwach plików i folderów.

Napisano
  • Autor
a ze tak sie delikatnie zapytam - jesteś zsetowany na projekt ?

tak projekt jest zsetowany jak to nazwałeś. Wszystkie pliki bez wyjątku znajdują się w jednym projekcie i nie są gdzieś rozrzucone po dysku.

Możesz spróbować 3delight'a - b. dobrze radzi sobie z displacem, pierwsza licencja jest za darmo.

Druga rzecz, zauważyłem, że masz spacje w ścieżce projektu. Daruj sobie dziwne problemy i nie używaj spacji w nazwach plików i folderów.

Właśnie też o nim myślałem tylko nie wiem czy jest sens wdrażać nowy silnik ale jak nie będzie wyjścia to tak zrobię. To jest "_" podkreślnik jeśli własnie to masz na myśli.