Napisano 12 Grudzień 20159 l Witam, Jestem jeszcze początkująca w 3ds'ie więc zdaję sobie sprawę, że to może być banalne pytanie... Szukałam na forum ale nie mogłam znaleźć na nie odpowiedzi. Chodzi o to, że tworzę sobie materiał VrayMtl i do diffuse wrzucam sobie jakąś teksturę (przeciągam do tego okienka obok diffuse, gdzie potem pojawia się litera M). Problem w tym, że nie pojawia się ona na kluce i w viewporcie... nigdy podczas pracy na 3dsie mi się to nie zdarzyło więc pytam, czy może ktoś wie dlaczego tak jest. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź:)
Napisano 12 Grudzień 20159 l Może najpierw zobacz co się stanie jak wyłączysz mapkę która jest w reflect?
Napisano 12 Grudzień 20159 l Autor Niestety nic zbytnio się nie stało :( tekstury dalej nie ma na kulce. Natomiast jeżeli wchodzę na to M przy diffuse i daję show end result to ta tekstura się pokazuje w osobnym oknie ( jak widać w załączniku, tylko tekstura asfaltu jest niewyraźna przez jakość zdj).
Napisano 12 Grudzień 20159 l No to ja nie wiem... Może powodem jest właśnie to że jakość zdjęcia jest słaba. No ale skoro to asfalt to już na 100% nie powinien mieć takich odbić jak w lustrze :) Jeszcze może pobaw się ustawieniami w diffuse map -> coordinates.
Napisano 12 Grudzień 20159 l Autor Spróbowałam wrzucić inną teksturę, bardziej wyrazistą na próbę. W viewporcie tekstura się pokazuje więc chociaż tyle.. ale na tej kulce dalej nie ma podglądu materiału tylko jakby jest kolor tej tekstury... (załączam obrazek)
Napisano 13 Grudzień 20159 l może to http://help.autodesk.com/cloudhelp/2015/ENU/3DSMax/images/GUID-C0B61C80-0F9C-4DF5-B8EB-BEEABA1D6E15.png