Napisano 7 Styczeń 20169 l Witam wszystkich! Po paru latach podziwiania prac na tym forum oraz śledzenia bitew, dojrzałem do założenia własnej roboczej teczki i zaangażowania się trochę na forum. Parę lat temu dłubałem hobbistycznie w 3d, ale o wiele bardziej podobało mi się 2d - wówczas myślałem, że to trzeba mieć jakiś nadany przez siłę wyższą talent, aby coś z takiego malowania czy rysowania wyszło. Teraz patrząc jak niektórzy zapracowali na talent, staram się sam coś w tej dziedzinie wypracować. W wakacje zabrałem się poważniej za rysunek - kursy wakacyjne, plenery, a teraz uczęszczam do domina. Więc o to parę prac z ostatniego półrocza. Dużo nie dokończonych prac, szkiców. Mam nadzieję, że jakość jest ok - zdjęcia robiłem lodówką. 1. Pierwsza martwa na formacie większym niż A4 (~8h) 2. Sopocki plener (3h) 3. Gdański plener (~3h) 4. Sopocki plener nr 2 (~9h) 5. Martwa (3h) 6. Krzywa kostka 7. Nudzenie Loomisem 8. ćw 9. ćw 10. Model - 20 min na jedno, modelki 1-1,5h na jedno 11. Dominowy tutorial 12. Dominowy tutorial (~9h) 13. Dominowy tutorial (~10h) 14. Własna martwa (~8h) 15. Dominowy tutorial (~8h) 16. ćw ze szkicownika 17. Postać ze zdjęcia (3h) 18. Wybrane 2 min gesture + babka z lewej z głowy 19. Dominowy tutorial (~10h) - trochę niedokończony 20. Pierwsza próba portretu ze zdjęcia 21. 2 min gesture - początki z tabletem - mam nadzieję, że coś widać 22. na podstawie czyichś szkiców znalezionych pintereście 23. Pierwsze próby malowania (~30 min) 24. (~30 min) 25. Dominowy tutorial (narazie 6h) do ukończenia trochę tego się nazbierało. C&C mile widziane! Pozostańcie szczęśliwi!
Napisano 7 Styczeń 20169 l 5, 12, 20 bardzo fajne. Jak będziesz dalej dużo takich ćwiczeń cisną to postępy masz pewne jak wzrost podatków w Polandi.
Napisano 7 Styczeń 20169 l Autor @SławomirWolicki Dzięki! Oby ten postęp przychodził tak łatwo jak posłom idzie głosowanie za podnoszeniem podatków.
Napisano 25 Styczeń 20169 l Autor W sumie nie chciałem wstawiać tych rzeczy - uważam je za bardzo kiepskie koszmarki, czy też raczej w kwestiach roboczych, ale w sumie przydadzą się jakieś porady. Ostatnio trafiłem na kanał: https://www.youtube.com/channel/UCcOkXkxDMWAOGf72H9oUdWw więc się zainspirowałem, postudiowałem trochę metodę Franka Reilly'ego. Robiłem też jakieś główki z głowy (digitalowe kiepsko wyszły i nie chcę ich wstawiać ;D), widzę poprawę dzięki tej metodzie i być może jak spędzę nad jakąś główką więcej niż te 30 min to jakoś to będzie wyglądać - w sumie nie wiem czy powinienem posiedzieć nad takim portretem dłużej czy na razie próbować takich 20-30 min jak te Wake & Draw - czyli łapanie proporcji, obszarów i cieni. http://drawingjones.com/wake-and-draw/ (30min) http://drawingjones.com/wake-and-draw-ep-2/ (30min) Też dwie postacie z modela - miałem tego dnia problem z głowami... Pani z zepsutą głową - model (30min) Pani z za małą głową (50min) Następnie węgiel którego jeszcze dokładniej nie próbowałem - tutaj trochę z głowy trochę z Loomisa - w sumie spoko ten węgiel i chcę porobić więcej - jakieś porady na start mile widziane :D (~20min) I rzeczy ze zdjęć na 50x70, kamienna rzeźba oraz pani mocno w cieniu - nie widzę sensu w robieniu czegoś więcej z nimi, chociaż są nieskończone - oba 2,5h I jeszcze taki ze zdjęcia (~3h) Teraz chcę w ciągu najbliższych tygodni zająć się martwą w digitalu - raczej w kolorze, chociaż może powinienem w b&w oraz postać całą w różnych pozach, co pewnie poprzedzę ćwiczeniami z kończynami. Najpierw postać z referencji, pewnie też powrót do gesture, a potem próby z głowy z jakimś uproszczonym modelem. Poza tym chyba mam problem z estetyką - wydaje mi się że strasznie maże i się za bardzo śpieszę. Ostatnio też spodobała mi się twórczość Dave Rapoza - w sumie właśnie do takiej kreski chciałbym dążyć - bardzo lubię taką właśnie linie - ale do takiego poziomu to pewnie się nawet nie zbliżę w ciągu paru dobrych lat albo w ogóle. Edytowane 26 Styczeń 20169 l przez pakal
Napisano 26 Styczeń 20169 l Póki co skup się raczej na jak najwierniejszym odzwierciedleniu rzeczywistości w rysunku. Żadna z tych martwych tak naprawdę nie jest skończona. Krecha i stylówa wyrobi Ci się z czasem. Moim zdaniem, na ten moment powinieneś skupić się na konstrukcji. Wszystko jest pokrzywione i nie siedzi w perspektywie. Tak czy inaczej rispekt za to, że napitalasz ołówkiem, ja do tego dziadostwa nigdy cierpliwości nie miałem ;v. Tak czy inaczej powodzonka i czekam na więcej =d