Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Po paru latach podziwiania prac na tym forum oraz śledzenia bitew, dojrzałem do założenia własnej roboczej teczki i zaangażowania się trochę na forum. Parę lat temu dłubałem hobbistycznie w 3d, ale o wiele bardziej podobało mi się 2d - wówczas myślałem, że to trzeba mieć jakiś nadany przez siłę wyższą talent, aby coś z takiego malowania czy rysowania wyszło. Teraz patrząc jak niektórzy zapracowali na talent, staram się sam coś w tej dziedzinie wypracować. W wakacje zabrałem się poważniej za rysunek - kursy wakacyjne, plenery, a teraz uczęszczam do domina. Więc o to parę prac z ostatniego półrocza. Dużo nie dokończonych prac, szkiców. Mam nadzieję, że jakość jest ok - zdjęcia robiłem lodówką.

1. Pierwsza martwa na formacie większym niż A4 (~8h)

1_zps8bkgjnsj.jpg

2. Sopocki plener (3h)

23_zpszgoiafan.jpg

3. Gdański plener (~3h)

8_zpsxpib8hb1.jpg

4. Sopocki plener nr 2 (~9h)

24_zpswwng1cnl.jpg

5. Martwa (3h)

6_zpsifosdzyo.jpg

6. Krzywa kostka

16_zps2gb15nx2.jpg

7. Nudzenie Loomisem

11_zpsf66x1hq8.jpg

8. ćw

9_zpsok4m3iae.jpg

9. ćw

13_zps9f2zfmo2.jpg

10. Model - 20 min na jedno, modelki 1-1,5h na jedno

17_zpsquoylgiq.jpg

11. Dominowy tutorial

5-oryg_zpsyh7l4ror.jpg

12. Dominowy tutorial (~9h)

22_zpstvdtwxph.jpg

13. Dominowy tutorial (~10h)

14_zpsnbrivlwu.jpg

14. Własna martwa (~8h)

15_zpsv2t84h6b.jpg

15. Dominowy tutorial (~8h)

29_zpsvqqv17iv.jpg

16. ćw ze szkicownika

12_zpsrmpfywit.jpg

17. Postać ze zdjęcia (3h)

21_zpsobduexze.jpg

18. Wybrane 2 min gesture + babka z lewej z głowy

19_zpsvfg30tjt.jpg

19. Dominowy tutorial (~10h) - trochę niedokończony

18_zps1gxpmcar.jpg

20. Pierwsza próba portretu ze zdjęcia

30_zpsg3esxuc6.jpg

21. 2 min gesture - początki z tabletem - mam nadzieję, że coś widać

25_zpsm7oupilg.jpg

22. na podstawie czyichś szkiców znalezionych pintereście

26_zpsmtrszerr.jpg

23. Pierwsze próby malowania (~30 min)

27_zpsomcelnjt.jpg

24. (~30 min)

28_zpsbu9fdhre.jpg

25. Dominowy tutorial (narazie 6h) do ukończenia

20_zpsqlgvp7uw.jpg

trochę tego się nazbierało. C&C mile widziane!

Pozostańcie szczęśliwi!

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

@SławomirWolicki Dzięki! Oby ten postęp przychodził tak łatwo jak posłom idzie głosowanie za podnoszeniem podatków.

Napisano
  • Autor

W sumie nie chciałem wstawiać tych rzeczy - uważam je za bardzo kiepskie koszmarki, czy też raczej w kwestiach roboczych, ale w sumie przydadzą się jakieś porady.

Ostatnio trafiłem na kanał:

https://www.youtube.com/channel/UCcOkXkxDMWAOGf72H9oUdWw

więc się zainspirowałem, postudiowałem trochę metodę Franka Reilly'ego. Robiłem też jakieś główki z głowy (digitalowe kiepsko wyszły i nie chcę ich wstawiać ;D), widzę poprawę dzięki tej metodzie i być może jak spędzę nad jakąś główką więcej niż te 30 min to jakoś to będzie wyglądać - w sumie nie wiem czy powinienem posiedzieć nad takim portretem dłużej czy na razie próbować takich 20-30 min jak te Wake & Draw - czyli łapanie proporcji, obszarów i cieni.

http://drawingjones.com/wake-and-draw/ (30min)

31_zpszwoa0xhb.jpg

http://drawingjones.com/wake-and-draw-ep-2/ (30min)

32_zps19pndrq1.jpg

Też dwie postacie z modela - miałem tego dnia problem z głowami...

Pani z zepsutą głową - model (30min)

33_zpsevsedssa.jpg

Pani z za małą głową (50min)

34_zpse3jnnehk.jpg

Następnie węgiel którego jeszcze dokładniej nie próbowałem - tutaj trochę z głowy trochę z Loomisa - w sumie spoko ten węgiel i chcę porobić więcej - jakieś porady na start mile widziane :D (~20min)

36_zpsjxqs9efg.jpg

I rzeczy ze zdjęć na 50x70, kamienna rzeźba oraz pani mocno w cieniu - nie widzę sensu w robieniu czegoś więcej z nimi, chociaż są nieskończone - oba 2,5h

37_zpsklshh843.jpg

38_zpstiq4rf9a.jpg

I jeszcze taki ze zdjęcia (~3h)

39_zpsq9h8ceqg.jpg

Teraz chcę w ciągu najbliższych tygodni zająć się martwą w digitalu - raczej w kolorze, chociaż może powinienem w b&w oraz postać całą w różnych pozach, co pewnie poprzedzę ćwiczeniami z kończynami. Najpierw postać z referencji, pewnie też powrót do gesture, a potem próby z głowy z jakimś uproszczonym modelem. Poza tym chyba mam problem z estetyką - wydaje mi się że strasznie maże i się za bardzo śpieszę. Ostatnio też spodobała mi się twórczość Dave Rapoza

- w sumie właśnie do takiej kreski chciałbym dążyć - bardzo lubię taką właśnie linie - ale do takiego poziomu to pewnie się nawet nie zbliżę w ciągu paru dobrych lat albo w ogóle.

Edytowane przez pakal

Napisano

Póki co skup się raczej na jak najwierniejszym odzwierciedleniu rzeczywistości w rysunku. Żadna z tych martwych tak naprawdę nie jest skończona. Krecha i stylówa wyrobi Ci się z czasem. Moim zdaniem, na ten moment powinieneś skupić się na konstrukcji. Wszystko jest pokrzywione i nie siedzi w perspektywie. Tak czy inaczej rispekt za to, że napitalasz ołówkiem, ja do tego dziadostwa nigdy cierpliwości nie miałem ;v. Tak czy inaczej powodzonka i czekam na więcej =d