Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

bardzo proszę o poradę:

- Szukam zestawu w cenie do 3.000zł (maksymalnie do 3.500zł)

- Zestaw powinien obejmować jednostkę centralną wraz z monitorem oraz mysz i klawiaturę

- Komputer będzie użytkowany przez moją żonę. Chciałbym żeby skorzystała z wolnego czasu i spróbowała swoich sił w zakresie tworzenia wizualizacji budynków mieszkaniowych wielorodzinnych (lub wręcz wizualizacji całych osiedli) oraz do projektowania wnętrz. Z racji mojego zawodu, jeśli by się jej to spodobało i efekty pracy byłyby zadowalające mógł bym jej zagwarantować parę zleceń rocznie. Co do konkretnych programów jakich będzie używać ciężko mi na tym etapie powiedzieć, gdyż oboje jesteśmy w tym zakresie laikami (podejrzewam że mówimy tu o Autcadzie, 3dMaxie, SketchUp'ie i VRay'u). Jeżeli żona się sprawdzi w tej pracy kupimy jej coś lepszego, ale dziś chciałbym wydać jak najmniej zapewniając jej jednocześnie w miarę komfortową pracę we wspomnianym powyżej zakresie.

- Odnośnie zamiaru podkręcania podzespołów to ciężko mi się wypowiedzieć. Po prostu nie wiem? Powinienem chcieć? Jakie są plusy i minusy tego rozwiązania i czy laik taki jak ja to ogarnie?

- Nie planuję w najbliższym czasie rozbudowy tego komputera (być może po jakimś czasie 0,5-1 rok, ale raczej jeśli żona się sprawdzi i będzie potrzeba to po roku czasu planuję zakup drugiego, już docelowego sprzętu)

- Priorytet to wydajność w szczególności przy realizowaniu zadań wcześniej przeze mnie wspomnianych

Z góry dziękuje za pomoc icon_biggrin.gif

Edytowane przez marcinzs

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam,

Moja propozycja za 3320 zł. Wszystko nowe i na pełnej gwarancji.

http://zapodaj.net/2d1a2b19acbc5.jpg.html

Można zaoszczędzić 320 zł, na monitorze (minus)-200 zł, karcie graficznej -100 zł, chłodzeniu -20 zł. Mogę podać inne propozycje. Wtedy wyjdzie 3000 zł za całość + monitor + klawiatura. Brak SSD, można dokupić kiedyś, nie jest to niezbędne, za to dałem b.cichy dysk twardy.

Zestaw ma potencjał OC. Procesor można spokojnie ustawić stabilnie na 4.2-4.3Ghz (maksimum jest ponad >4.5Ghz, tylko na innym chłodzeniu, w sumie nie warto iść w tak duże OC). Procesor jest 4 modułowy/8 rdzeniowy.

Co do programów to proponuje jednak system Windows 7 (nie 8 i 10). Zamiast drogiego tandemu 3dsmax+vray dać żonie tylko Cinema4D (wtyczka VRay też jest dla C4D). Wbudowany fizyczny(physical) renderer w C4D daje b.dobre rezultaty. Program jest poza tym w języku polskim. Przyjazny, stabilny i relatywnie prosty, wcale nietrudny do opanowania. Łatwo przejść od słów do czynów. Z doświadczenia wiem, że kobietom ten program bardzo dobrze "leży w dłoni":). Poza tym nie jest tragicznie drogi kiedy doszłaby konieczność jego zakupu!.

Edytowane przez materalia

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie Materalia,

poczytałem trochę o twoich propozycjach i procesor wydaje się być faktycznie idealnie dobrany do zastosowań o których pisałem.

Płyta główna też ma bardzo dobre opinie.

Co do karty graficznej, to zakładam że Twoja propozycja jest w porządku i chyba nie będę próbował zaoszczędzić 100 zł na tym elemencie.

Zastanawiam się nad paroma rzeczami jeszcze:

pierwotnie myślałem, żeby najpierw kupić dysk ssd 250GB a przy ewentualnych brakach pamięci dopiero dokupić dysk SATA. Słyszałem (być może niesłusznie), że dyski SSD są bardzo ważne w tych rodzajach prac -> ale rozumiem, ze aż takiego wielkiego wpływu na wydajność przy renderingu nie mają i lepiej najpierw SATE a ewentualnie później SSD?

Czy nie dorzucić 150zł i kupić od razu 16GB RAMU? Czy nie będzie to miało wyraźnego wpływu na wydajność w renderingu?

Na tym chłodzeniu które zaproponowałeś mogę próbować podkręcić ten procesor? Nie dorzucić kilkadziesiat złotych do lepszego chłodzenia, żeby mieć taką opcje w przyszłości?

Wszystkie moje propozycje to jak na razie zwiększanie kosztów :) zastanawiam się czy oszczędności nie poszukać na monitorze (opłaca się?). Możesz jeszcze zaproponować jakiś monitor za 500+zł?

Dzięki też za info z cinema4D. Na pewno sprawdzę i wezmę pod rozwagę ten program :)

Napisano

Cinema 4D Visualize R17 8 581,46 pln

Vray for c4d 4 237,10 pln

Jeśli praca z exteriorami to ewidentnie należy zainwestować w pamięć 8gb to jednak jest mało szczególnie jeśli będziesz robić wizualizacje z większa ilością zielska. Na monitorze bym nie szukał oszczędności chyba ze nie zależy ci na oczach małżonki

Napisano
  Cytat
pierwotnie myślałem, żeby najpierw kupić dysk ssd 250GB a przy ewentualnych brakach pamięci dopiero dokupić dysk SATA. Słyszałem (być może niesłusznie), że dyski SSD są bardzo ważne w tych rodzajach prac -> ale rozumiem, ze aż takiego wielkiego wpływu na wydajność przy renderingu nie mają i lepiej najpierw SATE a ewentualnie później SSD?

jeżeli żona pomieści się w 128GB lub 256GB to lepiej brać SSD, bo wzrasta komfort pracy, natomiast wpływ na samą wydajność renderingu jest praktycznie żaden. Ja wybrałbym najpierw HDD, bo się nie pomieszczę, i też taniej.

Cytat
Na tym chłodzeniu które zaproponowałeś mogę próbować podkręcić ten procesor? Nie dorzucić kilkadziesiat złotych do lepszego chłodzenia, żeby mieć taką opcje w przyszłości?

To chłodzenie wystarczy do OC 4.2Ghz. Gdybyś chciał lepsze to z 5 heatpipe np: Fortis 3 za 139zł. Ekstremalnie wydajne z tanich chłodzeń to Grandis XE1236 za 169 zł, 6 heatpipe, 2 wentylatory itd., ale bym nie przesadzał, bo to też spore i ciężkie. Równie istotna jest pasta termoprzewodząca, polecam MX-2.

Cytat
Czy nie dorzucić 150zł i kupić od razu 16GB RAMU?

RAMu nigdy mało, chociaż to zależy od wielkości projektów. 8GB to absolutne minimum w tej robocie, na początek na pewno wystarczy, a potem można dorzucić.

Cytat
czy oszczędności nie poszukać na monitorze

można dać 21'5 cala, 23 cale FHD do 600 zł z matrycą IPS np: LG, Dell, Phillips.

Cytat
Dzięki też za info z cinema4D. Na pewno sprawdzę i wezmę pod rozwagę ten program

Polecam Cinema4D. Ostry jak szwajcarski scyzoryk ;). W odróżnieniu od 3dsmax, działa szybciej, stabilniej, nie robi w systemie burdelu he, naprawdę, nie trzeba reinstalować, nie trzeba żadnych serwerów licencyjnych, prawie nie używa żadnych srejestrów, windowsowych modeli dcom itp. Dodawanie pluginów jest równie trywialne co w LW, wystarczy przekopiować w folder plugins itd. itd. :). Proponuje popróbować silnik renderujący w Physical (wykorzystuje także silnik akcelerujący Embree tj. instrukcje AVX/SSE4, podobnie jak Vray3).

Praca ze sceną to sama przyjemność...., w odróżnieniu do Maxa hehe, ale nie chcę wywoływać świętej wojny ;) Wybór silników jest nawet już spory; poza Vray to Arnold, Maxwell, Corona... komercyjnych, są też bezpłatne... Mi osobiście wystarcza wbudowany Physical i od tego proponuje zacząć pańskiej żonie, bo się może okazać, że więcej nie potrzeba.