Tr3sor Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 ktrym. jakim. i jakie ustawienia?? jak to sie wszystko robi moze jakies lincze ??
Marcin Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 Xvid ja uzywam a kompresja jak najmniejsza
Tr3sor Napisano 16 Październik 2004 Autor Napisano 16 Październik 2004 ale ile to bedzie zajmowac troche i pewnie jescze więcej..
dirty Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 czekaj czekaj, albo ja jestem jakis glupi, albo nadajesz jakims kodem, bo za cholere nie moge zrozumiec tego belkotu...
Rascal Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 Jesli chodzi o szybkie i bez stresowe robienie DivX to polecam Dr. DiviX do pobrania z http://www.divx.com jest tam trial 30 dni.
Tr3sor Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 Thx (to ŚciĄgnijcie Sobie Deszyfratory :p)
Tomasz Kucharz Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 virtual dub + divx + http://www.divx.howto.pl
Tr3sor Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 a jesli zrzucam z kamery to tak samo virtual dub + divx ?? czy niema znaczenia ?? i jaka jest tak optymalna proporcja czas/Mb ??
KLICEK Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 moge sie mylic ale jak bawilem sie w robienie filmow csowych to dobrze bylo ja przy rodzialce 640x480 przy 24 fps mialem na 1 min 10 mb wagi
Tr3sor Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 cs :> mi filmik q3 ntsc 800x600 4 minuty z muzą i przejściami 700 mb :D he w adobe premiere 6.5
KLICEK Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 nom to chyba troche przesadziles :o Ja skladalem poszczegolne czesci z vidomatcha (bo musialem z bmp'kow na avi) potem do premierki to ladnie zlozyc , ostatecznie wrzucalem to do after efects z filmFx i dodawalem jakies bzdurne efekty. I wychodzilo tak jak wyzej rozpisalem raz wiecej raz mniej ale wiadomo zwolnione tempo = z 24 na 60 fps czyli o niebo wiecej klatek co dodawalo kilka mb ale to jest nie wazne wiem jedno troche za duzo tych megabajtow ci wyszlo ;f
Tr3sor Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 he no bo 0 kompresji nażucilem, niewiem czy bezpośrencio jak mam juz filmik to najpierw kompresja filmiku potem w premiere bez kompresji i v.dub----filmik bez kompresji w premiere tez bez i na konic kompresja w v.dub------czy jak to zrobic bo sie juz gubie i zeby to jeszcze na jakości nie straciło ;/ jak ?? oto jest pytanie :p
KLICEK Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 nie wiem jak ty chcesz zrobic ja robilem tak : 1) mialem jakies 6 gb bmpkow na hdd roznych akcji 2) videomatch tworzylem bez kompresji kilkadziesiat filmikow z pojedynczymi akcjami 3) premierka i laczylem to w jeden filmik dodajac efekty 4) potem wrzycalem to do Afterefects bo zalezalo mi na Filmfxie i dorabialem kolejne efekty 5) renderowalem bez kompresji 6) i tutaj w zaleznosci do jakiego formatu kompresowalem albo vdub albo vidomatch Nie ma magicznego sposobu na dobra jakosc i dobra kompresje bo w zaleznosci od rozdzialki wszystko bedzie sie zmieniac , dlatego robilem metoda prob i bledow , czyli wycinalem 1 min filmu wrzucalem i kombinowalem , szukalem takiego ustawienia abym zadowolony. Tak jak wspominalem wczesniej nikt ci nie poda magicznego sposobu bo go nie ma metodra prob i bledow jest najlepsza. Oczywiscie jezeli robisz dvd rip czy cos w tym stylu to masz kalkulatory ktore przeliczaja ci bitrejta na czas trwania itp przez co mozesz otrzymac zadowalajace cie efekty ale jezeli robisz filmik q3 to naprawde lepiej sie sprawdza metoda prob i bledow :)
KLICEK Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 pamietaj o skompresowaniu dzwieku lejm codec ;) , aha i jeszcze o tym ze mozesz z bmp zrobic zawsze jpg , to troszke mniej na hdd ale kosztem jakosci ktora i tak w pozniejszych procesach stracisz.
Tr3sor Napisano 20 Październik 2004 Autor Napisano 20 Październik 2004 hmmmm treaz rozmyslam jakim programem zgrac film z kamery cyfrowej i analogowe czy to bez różnicy ?? i czy normalnym tunerem moge zgrywac obraz z tych kamer z analga na pewno, a cyfrowa ??
KLICEK Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Musisz poczekac az Krzysiu Kucharz Ci cos podpowie bo z tym mam raczej mierne doswiadczenie ;) Ale moge podpowiedziec zgrywaj tak zebys otrzymal jak najlepsza jakosc :) a pozniej to podobnie jak wczensiej ;f
Yansen Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 No nie wiem z tym DivX'em, jednak najnowszy XviD (1.0 w górę) wymiata. Tak trzeba mały plik to daje lepszą jakość (zwłaszcza 2 przebiegi) jednak nic nie pobije XviD+VirtualDub.... Zresztą łatwo sprawdzić polecam: sceny zawierające wybuchy lub jakiś wodospad. Zresztą zobacz np.: http://forums.divx.com/viewtopic.php?topic=59899&forum=5 lub jedną z setek dyskusji na doom9.org. XviD daje obraz mniej rozmyty i mniej artefaktów.
Salvator Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 jeślui masz kartę z wejściem wideo, to trud który trzeba sobie zadać zgrywając nie przekracza kliknięcia w kilka przycisków i podłączenie kabelków zgodnie ze szczegółową instrukcją godną amerykanina :>
Rekomendowane odpowiedzi