Napisano 5 Marzec 20169 l Witam, Chciałam zapytać jak mogę dociąć ścianę do dachu? Opcją boolean nie da rady bo on odejmuje całe obiekty, a mi chodzi o docięcie tej ściany do dachu. (załączam screen). Wiem, że to pewnie jedno z podstawowych zagadnień, ale szukałam odpowiedzi i nie mogłam znaleźć, może ktoś z Was mi pomoże. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam! :)
Napisano 5 Marzec 20169 l Podziel ten walec, na równe kawałki np. 16, 32, 64, 128 ścianek, musisz policzyć ile najlepiej pasuje do twojego modelu. Zostaw część która pokrywa jedną z 16 części z których składa się dach. Z włączonym Constraints "edge" przesuwaj vertexy ściany tak aby schowały się w dachu, i uformowały wycięcie pasujące do linii dachu. Następnie za pomocą narzędzia "Array" powiel ten kawałek ściany. Skorzystaj z narzędzia "Attach" i połącz w jeden element wszystkie powstałe części ściany. Na koniec za pomocą "Weld" połącz wszystkie części ściany.
Napisano 5 Marzec 20169 l Ja bym to zrobił trochę inaczej: Na spodniej części dachu wyprowadził bym roboczą linię, z której wychodziła by ściana, którą chcemy postawić (jest kilka metod - nie widać siatki więc nic nie podpowiem). Następnie te odcinki zamieniłbym na splaina, którego bym extrudował już jako ścianę. Nie mam teraz zainstalowanego Maxa i nie pracowałem na nim dość długo, podaję więc tylko ideę pracy, bez konkretnych narzędzi... W każdym razie to raptem pięć minut pracy... Pozdrawiam