adarch Napisano 1 Kwiecień 2016 Napisano 1 Kwiecień 2016 Witam, Mój problem polega na tym, że kiedy tworzę nowy materiał płytek (wchodzę w edytor materiałów, materiały standardowee, wybieram TILES) potem tworzę sobie płytki, nadaję im teksturę ale one nie chcą się wogóle wyświetlać na scenie ani w renderze, nawet jak dodam UVW Map... po prostu jakby nie załapywał tego materiału... mam zaznaczone show material in viewport. Jeszcze dziwne jest to, że zamiast kulki jest tekstura na całym okienku... nie wiem czy ma to coś wspólnego ale może. Pewnie to jest jakaś pierdoła i coś mam nie zaznaczone, ale już brakuje mi pomysłów:( Bardzo proszę Was o pomoc, dlaczego te płytki mogą się nie wyświetlać. Z góry dziękuję!! :)
Marcin Lobozew Napisano 1 Kwiecień 2016 Napisano 1 Kwiecień 2016 Może w opcjach obiektu masz odznaczone "visible to render" XD
adarch Napisano 1 Kwiecień 2016 Autor Napisano 1 Kwiecień 2016 Opcjach obiektu, czyli tego, na który nanosiłam teksturę? czy w opcjach samej tekstury? Bo nanosiłam ją na różne obiekty i nigdzie się nie pojawiała:( - - - Połączono posty - - - Bo wszystkie inne tekstury łapią, tylko jak robię te płytki z materiału TILES.
Marcin Lobozew Napisano 1 Kwiecień 2016 Napisano 1 Kwiecień 2016 Opcjach obiektu, czyli tego, na który nanosiłam teksturę? czy w opcjach samej tekstury? Bo nanosiłam ją na różne obiekty i nigdzie się nie pojawiała:( - - - Połączono posty - - - Bo wszystkie inne tekstury łapią, tylko jak robię te płytki z materiału TILES. W takim wypadku to sam materiał ma błędy. Zrób go manualnie i powinno być OK
polxx Napisano 1 Kwiecień 2016 Napisano 1 Kwiecień 2016 z tego co widze na screenie to próbujesz przypisac sama teksturę do obiektu...musisz najpierw mieć materiał i w nim do slotu diffuse zaladowac ta teksturę, po prostu wybierz sobie inna kulke i w niej w zakładce maps wybierz "diffuse" i wrzuc tam ta mapke
adarch Napisano 1 Kwiecień 2016 Autor Napisano 1 Kwiecień 2016 Hmm sama nie wiem.. bo dziwne jest to, że jak daję po prostu tiles to odrazu nie pojawia sie ta tekstura na kulce tylko w kratce, a jak oglądałam tutoriale to każdemu się pojawia na kulce.. może to też ma coś wspólnego. Myślę, że coś musi być odkliknięte albo coś.. tylko pytanie co. Może jeszcze ktoś miał z czymś takim styczność? - - - Połączono posty - - - Ok doszłam w czym problem. Nie wiem czemu, ale jak dodaję odrazu samo tiles to on nie łapie. A jak stworzyłm najpierw VRay Mtl a potem do diffuse przeciągnęłam ''tiles'' to on to załapał :D dziwna sprawa trochę, bo jak ktoś nie ma vraya to by mu to nie łapało;o
polxx Napisano 1 Kwiecień 2016 Napisano 1 Kwiecień 2016 (edytowane) http://imgur.com/ZK10OQB tak jak tu -------------- jak ktoś nie ma vraya to tworzy standardowy material na tych samych zasadach:) Edytowane 1 Kwiecień 2016 przez polxx
Krzysztof Konrad Pyrdek Napisano 4 Czerwiec 2016 Napisano 4 Czerwiec 2016 Witam mistrzów 3d studio . Mam wielą prośbę ko mi pompże zrobić sciane z płytek o wymiarach 15 na 15 cm z mozliwością nakładania na każdą płytke innej textury .PROSZĘ
skalpel3d Napisano 6 Czerwiec 2016 Napisano 6 Czerwiec 2016 (edytowane) floor generator wersja darmowa https://cg-source.com/floorgenerator.php i multitekstura jeśli nie będziesz chciał nakładać każdej tekstury płytki osobno, wystarczy się zarejestrować aby pobrać Edytowane 6 Czerwiec 2016 przez skalpel3d
Rekomendowane odpowiedzi