Skocz do zawartości

Niechciany szum V-ray render

Marcin Lobozew

Rekomendowane odpowiedzi

Ręce mi już opadły .... Tworzę model Robota do animacji. Zrobiłem texturę i Testowy render. No i po 11 minutach z tymi ustawieniami

voy4RYC.jpg

Otrzymałem taki obrazek;

Owa3Sr5.jpg

[obrazek proponuję powiększyć bo po skalowaniu jakoś to słabo widać]

No nic, widać złą opcję obrałem dlatego użyłem tych ustawień

OWpezil.jpg

No i czekam 1 godzinę ... drugą godzinę .... spoglądam na przewidywany czas renderingu a tutaj wita mnie liczba 20 godzin ;_;

Chciałbym ograniczyć czas renderingu 1 klatki do 5-10 minut (Robot ma być częścią animacji w 20% a nie tak jak tutaj w 80%).

Co proponujecie zmienić ?

PS: nie dam renderu z drugich ustawień bo temat musiałbym pisać jutro lub za 2 dni, ale z tego co widziałem render był idealny :/ [ale za wysoką cenę ]

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ustaw w świetle subdividy na 24 a następnie progressive z takimi parametrami jak podałem jedyne co to ustaw sobie aby ci przy pierwszym renderowaniu vray zapisał mape light cache i irradiance map potem jeśli będzie nadal szumiało zmieniaj tylko czas renderowania w opcjach progrssive ( lub podbij suby w świetle - w tym przypadku Gi trzeba renderować od nowa ), ustawienia GI możesz dać wtedy w obu opcjach na From File, vray będzie od razu renderował a nie liczył irr+lc ponownie oczywiście jeśli zmienisz jakieś parametry poza ogranicznikiem czasowym musisz ponownie policzyć mapki irr+lc

iGmRHb4.jpg

Co do twoich parametrów to są one zabójcze ;)

ZPl4ksr.jpg

A tu ta sam scena na progressive według ustawień powyższych ;)

8OddHPo.jpg

a w ogóle to nie wiem jaki masz komputer i czy budowałeś materiały w taki sposób że są one obsługiwane przez vray RT, jeśli to są materiały kompatybilne to bym spróbował renderować na gpu vray rt zasadniczo do studia jak znalazł

Edytowane przez skalpel3d

I5 6600K (musze szybko znaleźć coś lepszego [porady ?])

2X8GB Ram DDR4

Starałem się odzwierciedlić te ustawienia :

IMsByYv.png

Render wyszedł taki:

jWCk4HS.jpg

Ale po zapoznaniu się z poradnikiem(kiedyś podobny widziałem w wersji na YT) I ustawieniem podobnej konfiguracji Adaptive sub szacuje siebie na około 40 minut co już jest mniejszą wartością :P. I tworzy całkowicie Noisefree render.

Na VRay samplerate nie ma nawet żadnego żółtego pola.

*Poprawka* Wybrałem przedział o szerokości około 100 i wysokości maxymalnej na środku maski z texturą, Render szacowany na godzinę lub 30 min.

Tutaj kawałki Vsamplerarate

aNm6PSw.jpg

Co do RT to Działa , ale nie pokazuje textur :/ (karta GTX 970)

Materiał

G2WfHSI.jpg

warning: Material "Material #72_material1" produced overbright or invalid color (rgb=-1.#IND00 -1.#IND00 -1.#IND00).

[2016/Apr/15|17:36:25] warning: Material "Material #79_material5" produced overbright or invalid color (rgb=-1.#IND00 -1.#IND00 -1.#IND00).

[2016/Apr/15|17:37:10] warning: Material "Material #116_material3" produced overbright or invalid color (rgb=-1.#IND00 -1.#IND00 -1.#IND00).

Te materiały to 2 bendy i podstawowa szara textura ścian.

Z tego wynika że

VrayRT nie lubi mojego Vray triplanar texture (który instalowałem w pluginach vray, ale go nie czytał :/)

i nie tylko ... :/

e6q0cuZ.jpg

Czas renderu 5-15 s

Edytowane przez Marcin Lobozew

Zatem zostały mi 2 opcje:

1. Renderować z szumem klatkę 2 minuty lub z praktycznie nie widocznym klatka 5 min.

2. Zrenderować textury jako UVM używając opcji v-ray i ponownie nałożyć je na obiekt używając natywnych materiałów vray'a (Nie do końca wiem czy się uda:/). Scenę z nowymi materiałami renderować z Vray RT.