bambosz Posted April 18, 2016 Posted April 18, 2016 Hej, hej, przeszukuje internety i nic sensownego znaleźć nie mogę :/ Chciałbym na stronie Prestashop przy rejestracji / szybkim zakupie (opcja 1 stronicowa) ustawić pole NIP jako opcjonalne (domyślenie jest wymagane). A jak wiemy, nie każdy klient ma firmę :/ Przeszukałem trochę Internetów i jedyne co udało mi się zrobić to zmienić ustawienie w pliku Address.php na: wymagane => false, ale to zmienia jedynie widoczność tego pola (to samo robi opcja w back office "pole NIP wymagane: TAK / NIE). Usuwa pole lub wyświetla je. Niestety w żaden sposób nie mogę tego ogarnąć. Czy ktoś z was miał podobny problem i udało się go rozwiązać ? Chodzi o to, aby pola nie trzeba było uzupełniać przy zakupie. W sumie opcja kup(po wyborze opcji dostawy) pomija to pole, ale przycisk "zapisz" (tuż pod formularzem) krzyczy o uzupełnienie :/ Any ideas ? ;D
Tomasz_87 Posted April 18, 2016 Posted April 18, 2016 http://themes.pl/pl/content/14-jak-wylaczyc-wymagany-nip A tu cytat ze strony: Po zalogowaniu się do panelu administracyjnego sklepu kliknij w zakładkę WYSYŁKA następnie w podzakładkę KRAJE , następnie edytuj kraj POLSKA ( zazwyczaj numer 14 na liście krajów) . potem zaznacz NIE w NIP jest wymagany? i zapisz. Gotowe wymaganie nipu od klientów sklepu jest wyłączone.
bambosz Posted April 18, 2016 Author Posted April 18, 2016 Owszem, widziałem tego posta ale to kompletnie usuwa pole NIP, a ja chcę, żeby ono było ale nieobowiązkowe ;]
bambosz Posted April 18, 2016 Author Posted April 18, 2016 Czytałem o nim, ale ciągle mnie przekierowuje do modułu za 99 Euro :/
bambosz Posted April 21, 2016 Author Posted April 21, 2016 (edited) Cholera, nagrzebałem, nakombinowałem się cały wieczór i ustawiłem. Wyłączona opcja wymagany NIP Włączona opcja B2B Dodany Nip w ustawieniach adresu dla kraju Wszystko by qr..@ było dobrze, gdyby nie fakt że jak rano zajrzałem na stronę sklepu to znowu ten szajs nie działał :/ i dodatkowo opcja wyboru sposobu przesyłki jest dostępna dopiero po zapisaniu danych (wcześniej u dołu strony pojawiało się info o możliwych wysyłkach). No i oczywiście błędy: nr_vat jest wymagane. dni jest wymagane Z tym że ani nr_vat, ani dni nie ma na liście adresu danego kraju :/ Nie ogarniam tego systemu :/ Edited April 21, 2016 by bambosz
Recommended Posts