Mackow Napisano 31 Maj 2016 Napisano 31 Maj 2016 Cześć, Mam problem z Vray RT (GTX 960). Po wybraniu silnika OpenCL/CUDA pod nazwą mojej karty, wyświetla się komunikat: Environment variable VRAY_OPENCL_PLATFORMS_x64 not found - using all available devices. Po uruchomieniu renderu, w oknie wszystkie obiekty są czarne, widoczny jest jedynie kolor tła. Poczytałem trochę i to co już próbowałem, nie pomogło: 1. Aktualizacja sterowników karty graficznej. 2. W menu start -> wszystkie programy -> chaos group -> Select OpenCL Devices for Vray RT GPU. W okienku wyświetla się moja karta. Klikam "set devices"- wyświetla się komunikat: Failed to update the OpenCL devices to use. 3. Dodanie zmiennej VRAY_OPENCL_DEVICES w zmiennym środowisku w ustawieniach zaawansowanych systemu Windows. 4. Na stronie Chaos Group jest napisane, że w przypadku wybrania opcji OpenCL pierwszy raz obraz liczy się dłuższą chwilę. Zostawiłem na około 20 minut licząc że to pomoże. Niestety nic z tego. Dodam jeszcze że jeżeli w ustawieniach silnika Vray RT wybiorę CPU wszystko renderuje się poprawnie. Czy ktoś też miał taki błąd i jest mi w stanie pomóc? Z góry dzięki.
TRYKY3D Napisano 8 Czerwiec 2016 Napisano 8 Czerwiec 2016 Hej Mam podobną sytuacje. Ale z powodu innych zajęć zaprzestałem poszukiwań rozwiązania. Dobrze jednak byłoby znaleźć co jest powodem W moim przypadku problem występuje na podwójnej karcie GTX 660 Daj znać jak znajdziesz jakieś rozwiązanie ;)
rly Napisano 23 Czerwiec 2016 Napisano 23 Czerwiec 2016 OK ja się podzielę moim doświadczeniem.Też mnie to spotkało i problemem okazała sie karta graficzna na płycie. Wyłaczenie w menadzerze urzaden i BIOSie nic nie dawało.Dopiero zmiana zworek na plycie wylaczyla calkiem karte.I teraz wszystko dziala.PLyta ASUS Z10PED8 WS.
vandam Napisano 23 Czerwiec 2016 Napisano 23 Czerwiec 2016 też tak kiedyś miałem, winą były sterowniki do GPU. Przy czym była to karta FirePro. Dopiero po wgrywaniu zmodowanych sterów mi działało wszystko. Cofnij może się o kilka wersji sterownika do tyłu, może to pomoże.
Rekomendowane odpowiedzi