Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie odnośnie oświetlania wnętrza w renderze zewnętrznym budynku chiałbym uzyskać dwa efekty

1. zwykłe, ładne oświetlenie, które daje "pomarańczowawy" odcień a konkretnie który parametr za to odpowiada i jakim światłem to najlepiej zrobić. Czy robić lampy, świetliki czy coś innego. Nie musi to być precyzyjnie określone źródło światła bo render i tak będzie z zewnątrz chodzi bardziej o efekt wizualny.

2 Jak uzyskac półprzeźroczystą ścianę, która w konstrukcji jest nieprzepuszczalna a w wyznaczonych pomieszczeniach przepuszcza jego rozmyte zarysy.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi:)

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1.Tak ogólnie bo nie piszesz jaki to renderer to wystarczy wziąć światło konkretne dla danego silnika w kształcie sfery nie ważne czy to będzie vraylight, coronalight czy inny light zawsze znajdziesz parametr odpowiadający za barwę światła jak kolor ale równocześnie ja bardziej polecam parametr temperatura światła coś z zakresu 3800-4500, światło zasadniczo możesz dać dowolnie we wnętrzu albo konkretnie je umieścić w jakiejś lampie należy tylko pamiętać o wyłączeniu widoczności emitera jeśli ma być ono swobodnie umieszczone

2. Albo zastosujesz mapkę opacity biało czarno szara odpowiadająca temu co ma być przepuszczalne i nieprzepuszczalne z odpowiednim poziomem samego opacity albo podobna mapka zastosowana do refrakcji

Edytowane przez skalpel3d
brak 0