Napisano 20 Grudzień 20168 l Witam, W 3d Maxie pracuję jakoś nie cały rok, w vrayu pół roku. Dążę do realizmu w wizualizacjach i doszedłem do etapu w którym nie za bardzo wiem co poprawiać żeby uzyskać lepszy rezultat. Także poniżej wysyłam przykładowy ostatni projekt (3d max 2015 + vray 3.4) salonu i proszę o krytykę i rady. Pozdrawiam. [/img] [/img] Edytowane 20 Grudzień 20168 l przez FilipP
Napisano 21 Grudzień 20168 l Poprawki: 1.Obiekty i wnętrze nie jest proporcjonalne rób projekty w skali 1:1 2.Masz deformacje optyczne spowodowane zbyt szerokokątnym obiektywem kamery maj taki czarodziejski patent jak clipping możliwość ustawienia punku od którego kamera widzi i do którego widzi dzięki temu możesz kamera wyjechać za pomieszczenie które przedstawiasz. Popracuj nad kadrami te są mało ciekawe 3.Zbyt intensywne oświetlenie sztuczne jak na takie światło słoneczne z dworu, brak krajobrazu za oknem który mógłby się pojawić w odbiciach, kominek nie generuje światła ani ciepłej poświaty 4. Popracuj nad shaderami: tynki i farby na scaniach powinny być lekko chropowate chyba że gipsy są zrobione na szkło jeśli chodzi o gładkość. drewniana podłoga wyszła ci ładnie czego się nie da powiedzieć o ceramicznej przydały by się przynajmniej lekkie glossy na niej. Rośliny w materiale liści powinny mieć dodaną mapkę pod translucent będą bardziej naturalnie wyglądały 5.Ewidentnie masz do poprawienia parametry samego renderera bo obrazki mocno szumią 6. Jak dodajesz detale to z głową po co zapalone świeczki przy słonecznym dniu? Przy pochmurnym dodały by smaczku chociażby poświata we wnętrzu, a tak jest to element niknący 7 Warto skorzystać z innych metod oświetlania wnętrza a nie tylko sun + sky a jeśli juz tylko z niego korzystasz to wykorzystaj możliwości jakie daje zabawa wielkością emitera słońca