Napisano 18 Styczeń 20178 l Hej :) Bardzo chciałam prosić Was o pomoc w optymalnych ustawieniach renderingu pod mojego kompa. Skompletowaliście mi go w tym temacie: http://max3d.pl/forum/threads/101337-Zestaw-PC-do-12-000-z%C5%82-z-dotacji-na-nowe-miejsce-pracy Ogólnie to jakość renderów mi odpowiada, bardziej chodzi mi o szybkość ich wykonywania. Czy dało by się coś tutaj pozmieniać żeby było ciut szybciej? :) Powyższy render robiło mi ponad 3-4h. To taki standard i mam już po prostu nie marudzić? :P Wiem, że dłuzszy czas renderingu zależy oczywiście od tekstur, ale staram się dawać jak najmniej displace ;) Poniżej przesyłam Wam screeny moich dotychczasowych ustawień:
Napisano 18 Styczeń 20178 l Koralina na dzień dobry to się prosi napisać zmień vay na wersje 3.4 :) A tak na poważnie potrzebujesz na pewno w tej scenie catmulla on na pewno spowalnia rendering i to mocno, kolejna rzecz na pewno są ci potrzebne w tej scenie tak wyśrubowane parametry irradiance map, w lc sample size na 0,01 przy okazji number of passes zmień na 16 lub 0 . ale ogólnie podejrzewam ze czasy renderowania pomijam wersje vray wynika także z tego ze masz materiały z opacity firanka jeśli masz w opacity wpięta jakąś teksturę to zmień jej filtrowanie na none, w obiektach drzew jeśli są na drugim planie warto np powyłączać reflection. Pokaz jak masz ustawiony vraydisplacement i czy aby na pewno wszędzie go uzyłaś jest on potrzebny czy nie wystarczy w tych miejscach bump