Napisano 10 Lipiec 20177 l Witam profesjonalistów i do nich się zwracam. Przyjmuję całą krytykę na klatę i jej oczekuję. Software: 3dsmax + v-ray + ps
Napisano 11 Lipiec 20177 l Witaj na Forum, moja subiektywna opinia: -mało się dzieje pod kontem światła, jest neutralne, nie czuć go, nie wpływa za bardzo na materiały, przez to trudniej ocenić same materiały (oczywiście może to być zamierzony efekt ale w moim komentarzu zakładam że nie) -powtórzenie z powyższym- materiały są płaskie (wynika to na pewno z ogólnego oświetlenia, ciężko mi powiedzieć na ile z samych materiałów)- owoce w misce, podłoga, sofa, dywan, fronty itp -za duży ambient occlusion na ścianach, zwłaszcza między ścianą z oknami i sufitem -znow kwestia światła- całkowity brak cieni od nóg krzeseł, stołu, stolika -dziwne te kwadratowe słoiki na lewo od kranu -mrok i zlewający się blat/ panel na ścianie -ta 'torebka' za kranem- może jakas drewniana deska do krojenia zamiast? -nie podobają mi się te ciemne ramki w górnych szafkach, podział szafki z lewej wchodzi w lodówkę (albo jest taki efekt przez wycofanie szafek) -materiał lodówki dziwny- czy to miała być stal szczotkowana? -może lepsze były by czarne kontakty, nie wiem -lampy nad stołem wyglądają jak plastikowe pomalowane na chrom czym oświetlałeś?
Napisano 11 Lipiec 20177 l Autor Dzięki mitic za konstruktywne uwagi. Oświetlałem v-ray light'em (panele w oknach). Słońca nie dałem, bo mieszkanie jest od północy, stąd może nie ma cieni? Lub chodzi o podłogę - za mało reflections... nie wiem. Za kranem nie ma torebki,telewizor odbija się od szyby :) masz rację, to jest miejsce na deskę do krojenia :) Materiał lodówki jest bardzo dziwny, teraz to zauważyłem. Co bym mógł zrobić, żeby poprawić światło?
Napisano 11 Lipiec 20177 l dodaj vray dome z hdr (bez słońca) albo dodaj vray sun+sky (słońce słabe żeby nie przepalało - 0,1 multiplier np.) albo dodaj vray sun + sky jako textura na vray dome albo dodaj kopułę (geometria) i na to vraylight mtl z panorama nieba możesz wrzucić vray lighty jako portale w okna żeby lepiej sample wpadały do środka jak od północy to wrzuć księżyc w pełni i odpal światła wewnątrz ;) efekt powinien również być niezły aha- i nie pisz takich tekstów o profesjonalistach bo potem głupio skomentować :P Edytowane 11 Lipiec 20177 l przez mitic