Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Chciałbym się dowiedzieć nie co od was jak wyglądają wady i zalety pomiędzy pracą w firmie na umowę o dzieło a wystawianiem faktury (samozatrudnienie).

Jakie są średnie koszta miesięczne, wiem że umowa o dzieło to 8% podatku dla pracodawcy oraz z mojej strony ubezpieczenie.

Własna działalność, jak to wygląda tutaj ?

Porównanie zarobków "na czysto" pomiędzy tymi dwoma formami zatrudnienia.

Czy chęć otrzymania dotacji/dofinansowania z tytułu otwarcia nowej firmy jest możliwa w momencie pracy na umowę o dzieło ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie chce mi sie porownywac kosztow, to mozna sobie wygooglowac po obu stronach latwo. Ale przy fakturowaniu i braku umowy o dzielo, wszystko co robisz zostaje u Ciebie i mozesz licencjonowac innym. Jezeli jednak klient sie uprze, ze chce umowe o dzielo, wtedy naleza Ci sie koszta uzywkania przychodu wiec w praktyce placisz podobnie niska dochodowke.

Jezeli nie jestes VAT'owcem, to nie kosztujesz pracodawce wiecej niz ZUS netto lub brutto (zalezy jak sobie wynegocjujesz). Pisze netto/brutto, bo np. przy 5tys na fakturze mieciecznie, ZUS idzie w koszta niemal calkowicie (o ile nie masz innych kosztow i liczysz normalna stawke dochodowki)

Druga sprawa. Majac dzialalnosc odpowiadasz osobiscie za fackupy. Jezeli klient Ciebie zatrudni normalnie, to kazda powałka idzie z jego kieszeni. Rozważ to dobrze. Zalecałbym dodać umowe o ustalaniu odpowiedzialnosci - jak przyjmie i przekaze dalej, to zaklada sie, ze nie ma uwag i nie ma wtedy odpowiedzialnosci po Twojej stonie. Bedziesz spal spokojniej.